Region

Osmani zatražila od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju

Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju kako bi provodila dogovor o otvaranju arhiva za nestale osobe koji je postignut u Bruxellesu na posljednjem susretu kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

FOTO: EPA-EFE/MALTON DIBRA
FOTO: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Vjosa Osmani

“Prisilno nestali su najveća rana i bol naše zemlje. Početkom ove godine u Bruxellesu je postignut dogovor o otvaranju srbijanskih arhiva za nestale i unatoč našem zahtjevu upućenom predsjedniku Vučiću početkom lipnja, Srbija nažalost nastavlja kršiti dogovor”, kazala je Osmani u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Reporteri podsjećaju kako se na Kosovu 1600 osoba vodi kao nastale i to više od dva desetljeća nakon završetka rata u toj zemlji.

“Pozivam međunarodnu zajednicu i savezničke prijatelje da razmišljaju o roditeljima i članovima obitelji osoba koje se još uvijek vode kao nestali na grobljima u Srbiji. Misliti na majku koja ima prazan grob, misliti na djecu koja još ne znaju gdje im je otac, kako bi Srbija predala nestale“, dodala je Osmani.

Također i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca smatra da je Srbija odgovorna za nasilno nestale osobe na Kosovu jer su u toj zemlji posljednjih godina pronađena tijela nasilno odvedenih Kosovara.

“Ovo je bol koja ovdje ne prestaje. Nedostatak pravde za članove obitelji i za sve naše ljude koje je Srbija nasilno odvela od njihovih najmilijih. Sama činjenica da su proteklih godina tijela naših najmilijih pronađena na mnogim lokacijama u Srbiji, kao što su Perućac, Rudnica, Kiževak, govori da je karta na kojoj međunarodna zajednica treba tražiti nestale upravo Srbija”, rekao Konjfuca.

Kosovska predsjednica se u srijedu također osvrnula na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je upozorio na poduzimanje mjera protiv Kosova i Srbije ako se “ne budu ponašali odgovorno” te istaknula kako je Kosovo ispunilo sve kriterije za liberalizaciju viznog režima koja mu nije poklonjena.

Predsjednik Francuske je u ponedjeljak, u svom obraćanju francuskim veleposlanicima govorio i o dijalogu Kosova i Srbije, te je zatražio da se omogući izborni proces u sjevernim općinama i upozorio na potrebu sudjelovanja Srba u radu institucija Kosova.

Prihvati notifikacije