Tradicija dodavanja bibera u kafu nastala je prije mnogo vekova, kada su arapski trgovci razmišljali da zrna kafe ispeku sa biberom kako bi duže zadržali ukus i miris. Kasnije se ispostavilo da pored „očuvanja“ ukusa kafe, biber može donijeti veliku korist tijelu, piše Krstarica.
Da li znate u čemu je tajna? Jednostavno je. Kombinacija kafe i bibera podstiče proizvodnju „hormona sreće“.
Kombinacija kafe i bibera stimuliše proizvodnju hormona sreće serotonina ništa lošije od čokolade, a istovremeno sadrži minimalnu količinu kalorija. Peperin (aktivni sastojak bibera) ubrzava metaboličke procese i obezbeđuje efikasnu detoksikaciju organizma – preporučujemo svima koji žele da smršaju da obrate posebnu pažnju na piće.
U kafu se osim bibera mogu dodati i aleva paprika i crvena čili paprika. Aleva paprika će dati više ukusa, dok će čili će dati piću oštrinu. Stručnjaci ne preporučuju takvu kafu osobama koje pate od gastrointestinalnih bolesti – biber može postati previše jak iritant za upaljenu sluzokožu.
Sastojci:
četiri kašičice mljevene kafe, pola kašičice mljevenog bibera, prstohvat cimeta, muskatni oraščić po ukusu
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke, prelijte sa između 1,5 i 2 dl vode i kuhajte dok se ne pojavi pjena.