Retrovizor

Usred rata BiH je ostvarila nezamisliv sportski uspjeh, a za reprezentaciju su nastupali istinski velemajstori

Internacionalni majstor u šahu Kemal Osmanović bio je kapiten šahovske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je ostvarila do tada najveći uspjeh bh. sporta osvojivši 1994. godine na Šahovskoj olimpijadi u Moskvi srebrenu medalju, zauzevši drugu poziciju odmah iza šahovske velesile Rusije.

FOTO: FENA / ARHIV
FOTO: FENA / ARHIV

Kada je u pitanju njegov angažman oko šaha u Bosni i Hercegovini, Osmanović podsjeća javnost na 1. juni 1992. godine kada je održana Šahovska olimpijada u Manili na Filipinima. U to vrijeme širom BiH bijesnio je rat, ali ga to nije odvratilo od namjere da svojoj domovini pomogne barem u sportskom dijelu.

-Sve u šahu bilo je u rasulu i ja odlučim da pomognem našem šahu i našoj državi. Bio sam u kontaktu sa našim šahistima Predragom Nikolićem, Ivanom Sokolovim, Bojanom Kuraicom i Emirom Dizdarevićem. Pošto je BiH bila već priznata, prijavim naš savez u Svjetsku šahovsku organizaciju (FIDE) i oni nas prihvate. Onda sam organizirao i sponzorirao da oni i naša ženska šahovska reprezentacija doputuju sa raznih strana svijeta u Manilu. Muška se ekipa plasirala među prvih deset ekipa i to je bio veliki uspjeh jer smo igrali bez dva rezervna igrača. Ja sam bio tada i slijedećih nekoliko godina kapiten reprezentacije – prisjeća se Osmanović.

Krajem iste godine u mađarskom gradu Debrecinu je održano Evropsko momčadsko prvenstvo u u šahu. Učestvovalo je oko 30 ekipa, među njima i tadašnja SR Jugoslvija, koja je zbog agresije na BiH bila pod sankcijama.

 – Mi smo naravno uložili protest zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom i Makedonijom. Poslije odigranog prvog kola inicirali smo sastanak kapitena svih 30 učesnica i skoro jednoglasno izbacili ekipu Jugoslavije sa takmičenja. Htio bih naglasiti ulogu tadašnjeg svjetskog prvaka Garija Kasparova koji je kao kapiten ekipe Rusije glasao za tu odluku – ističe Osmanović

Iduće, 1993. godine Šahovski klub Bosna prvi put u ratu učestvuje na Kupu evropskih šampiona u Nizozemskoj gdje osvaja treće mjesto. A onda 1994. godine najveći uspjeh ne samo šaha, nego i uopšte sporta u BiH. Šahovski klub Bosna šampion Evrope u klupskom šahu, reprezentacija BiH osvaja u Moskvi na Šahovskoj olimpijadi drugo mjesto i srebrenu olimpijsku medalju.

-Napominjem da su na toj Olimpijadi učestvovale 134 ekipe iz cijelog svijeta, a prvi put poslije raspada SSSR-a učestvovale su i Armenija, Ukrajina, Azerbejdžan i još nekoliko jakih reprezentacija iz bivšeg SSSR-a. Time je naš uspjeh bio još veći. Sportaš godine u BiH 1994. godine bio je velemajstor Bojan Kuraica. Zatim 1996. godine igramo na Olimpijadi u Erevanu, Armenija i dijelimo 4-7 mjesta – podsjeća Osmanović.

To je naglašava, bio kratak pregled početaka i najvećih uspjeha u šahu.

Osmanović, međutim, ističe da šah danas u BiH stagnira, što traje već desetak godina, a prije svega zbog komplikovanosti šahovskog sistema, što je, upozorava, glavni uzrok gušenja šaha u BiH.