Sarajevo

Održan memorijalni šahovski turnir posvećen prof. dr. Nijazu Durakoviću

Na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je održan 10. memorijalni šahovski turnir posvećen prof. dr. Nijazu Durakoviću.

FOTO: FPN
FOTO: FPN

Turnir, na kojem je nastupilo 19 igrača, su organizirali Šahovski klub Sarajevo i Fakultet političkih nauka.Nakon devet kola po švicarskom sistemu, uz tempo igre 15 minuta po igraču uz dodatak tri sekunde po potezu, pobijedio je dr. Jasmin Sadiković sa sedam poena iz devet partija.

Drugo mjesto osvojio je prof. dr. Suad Kurtćehajić sa 6,5 poena, a treći je bio hafiz Ahmed Omerkić također sa 6,5 poena, koliko je imao i četvrtoplasirani Bajro Obuća, kapiten Šahovskog kluba Goražde.Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine.

Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu, a studij sociologije 1971. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na kojem je 1975. magistrirao a 1979. doktorirao. U periodu 1988. – 1991. godina bio je član predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije te posljednji predsjednik Predsjedništva CK SK BiH. Od 1992. do 1996. bio je član Predsjedništva RBiH. Na ratnom kongresu 1992. okončao je transformaciju Saveza komunista BiH u Socijaldemokratsku partiju čiji je bio i predsjednik. Duraković je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Prihvati notifikacije