Život

Upriličeno druženje sa Tomislavom Cvitanušićem na 'Kinđetovom mostu': "Naučio sam da se za sve mora napatiti"

Bh. ironman, triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić jutros je na 'Kinđetovom mostu'.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Povod je program koji organizuje Udruženje “Mirza Delibašić Kinđe” u čast najboljeg sportiste svih vremena zbog kojeg je Eiffelov mostu na Skenderiji simbolično do 18. augusta njegov – Kinđetov.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, autora Adisa Lukača, koja je postavljena na platou Skenderija, u kojoj je i sportska dvorana, koja nosi njegovo ime.

Druženje sa Cvitanušićem, pod nazivom “Tako to radi Iroman – put na Krov Svijeta” počelo je u 10 sati.

Pročitajte još

Cvitanušić je osvojio najveći vrh svijeta Mount Everest. Pohod je započeo krajem marta ove godine i redovno je izvještavao javnost o svom usponu. Okupljenima je pričao o povezanosti košarke i Everesta.

Sam vrh svijeta je posebno mjesto na kojem je Tomislav boravio tek nekih 10-ak minuta, ali sam taj trenutak uspjeha vrijedi više, jer je osjetio zahvalnost, iako je sam silazak trajao duže nego što mu je trebalo da se popenje.

Otkrio je detalje kako mu je Kinđe bio košarkaški trener u KK Bosna, bavio se gotovo profesionalno košarkom te da se tu oblikovao kao čovjek i borac.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“U KK Bosna sam se naučio boriti. Naučio sam da se za sve mora napatiti, ali da je tako najslađe”, rekao je alpinista Cvitanušić.

Kao temelj svog uspjeha za trijatlon, ironman, za porodicu, djecu smatra KK Bosna.

Naglasio je kako su teški treninzi koje je prošao u KK Bosna gdje su se voljom i snagom nadomještala finansijska sredstva, bili odlična uvertira za Everest.

“Mount Everest pokaže čovjeku koliko je mali i samo jedna čestica na ovom svijetu-putovanju od tačke A do tačke B”, kazao je između ostalog u svom obraćanju Cvitanušić.

Prihvati notifikacije