Sarajevo

Tomislav Cvitanušić stigao u Sarajevo, dočekali ga porodica i prijatelji: "Na Everest se ne može penjati iz teretane, to ne ide na snagu" (FOTO)

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić večeras je stigao u Sarajevo nakon što je uspješno završio misiju i popeo se na najveću planinu svijeta Mount Everest visoku 8.848 metara,

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na Aerodromu u Sarajevu dočekali su ga prijatelji, rodbina i brojni mediji, javlja Anadolija.

Poznati bh. alpinista u obraćanju novinarima zahvalio se posebno medijima i javnosti jer su ga pratili tokom čitave misije do samog vrha Mount Everesta.

Dodao je da je sve vrijeme uspona imao kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića.

“To je bilo važno, jer na Everest se ne može penjati iz teretane, to ne ide na snagu, to mora biti iz srca, a ja sam bio ispunjen tolikom podrškom i to mi je puno pomoglo”, rekao je Cvitanušić, dodajući da je rizik bio ogroman.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ove godine je, zaključno s današnjim danom, bilo dvanaest mrtvih, a pet nestalih, što je previše za Everest. Bila je čudna godina u smislu vjetra. Brzina vjetra je dostizala i 120 kilometara na sat, a temperatura je bila minus 30, 32 do minus 38”, kazao je Cvitanušić te dodao:

“Osjećaj kada ste na vrhu je potpuno suprotan od onoga što bi čovjek očekivao, da se osjeća moćno i snažno. Osjećate se tako maleni, tako prolazni. Još uvijek sam preplavljen emocijama. Nakon 58 dana vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je bh. alpinista.

Javnost širom regije s velikom pažnjom pratila je njegov pohod na Mount Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu.

Prihvati notifikacije