BiH

UN u BiH sutra obilježava Međunarodni dan ljudskih prava i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Događaj će okupiti predstavnike vlasti i institucija Bosne i Hercegovine.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ujedinjene nacije, u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, sutra organizuju događaj povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Događaj će okupiti predstavnike vlasti i institucija Bosne i Hercegovine, civilnog društva, međunarodnih organizacija i diplomatske zajednice u UN House u Sarajevu od 10.00 do 13.00 sati.

Ususret 10. decembru, kada se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ovaj događaj uključuje i predstavljanje obećanja koja su dali neki od aktera u okviru inicijative Ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava pod nazivom „Ljudska prava 75“.

Obećanja će biti predstavljena na događaju na visokom nivou koji je organizuje visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi, 11. decembra 2023. godine.

Događaj takođe uključuje diskusiju u susret pripremama za Univerzalni periodični pregled (UPP) Bosne i Hercegovine, koji je planiran za januar 2025. godine.

S obzirom da ovaj proces treba biti participativne i inkluzivne prirode, predstavnici Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i organizacija civilnog društva će održati diskusiju o svojim pojedinačnim ulogama u ovom procesu i međusobnoj saradnji.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini smatraju UPP proces platformom za dijalog o ljudskim pravima, te za unaprjeđivanje promocije i zaštite ljudskih prava širom zemlje, najavljeno je iz misije UN-a u BiH.

Kako bi se obilježio Dan osoba sa invaliditetom, događaj takođe uključuje i diskusiju sa predstavnicima ključnih državnih institucija i udruženja osoba sa invaliditetom o temo osnaživanja osoba sa invaliditetom i osiguravanja njihovog uključivanja, sa težištem na jačanje njihovih prava na učestvovanje i informisanje. Ova tematika je bitna u pogledu UPP procesa i opštinskih izbora koji će biti održani 2024. godine, navode iz UN-a u BiH.

Prihvati notifikacije