Magazin

Učinkoviti kućni lijekovi protiv žgaravice

U slučaju akutne, blage žgaravice, često se preporučuju kućni lijekovi za brzo olakšanje i ublažavanje simptoma.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Neki se oslanjaju na konzumaciju suhog hljeba, dvopeka, sirovog krompira, šake badema ili banana.

Škrobna hrana trebala bi apsorbirati višak želučane kiseline, međutim, ne postoji znanstvena osnova za učinak ovog kućnog lijeka protiv žgaravice.

Drugi pokušavaju žvakati gumu za žvakanje. Žvakaća guma proizvodi slinu koja je alkalna. Teoretski, slina može neutralizirati male količine viška želučane kiseline i vratiti je natrag u želudac. Ovdje je međutim naglasak na malim količinama.

Najkorisniji kućni lijek protiv žgaravice vjerojatno je čaša mlake, negazirane vode ili šoljica čaja bez kiseline poput čaja od komorača ili od kamilice.

To može smiriti nadraženu sluznicu tako da se želučana kiselina koja se podigla u grlo vrati natrag u želudac. Najbolje je piti polako i u malim gutljajima. 

Budite oprezni sa sodom bikarbonom! Mnogi se kunu u sodu bikarbonu kao lijek protiv žgaravice, ali ona vjerojatno ima slabiji učinak od onog koji joj se pripisuje.

Kao prvo, postoji rizik od predoziranja, što može poremetiti pH vrijednost u tijelu. S druge strane, moguće su neugodne posljedice poput bolova u želucu, proljeva ili pojačanog podrigivanja. Podrigivanje može uzrokovati prodiranje želučane kiseline u jednjak i tako izazvati ili čak pogoršati žgaravicu.

Kada trebam posjetiti liječnika?

Žgaravica je obično bezopasna ako se javlja samo povremeno. Problematično je kada simptomi postanu hronični: Ako vam se javi kašalj koji nema jasan uzrok ili ako redovito osjećate žgaravicu, što znači barem jednom tjedno, trebate medicinski razjasniti simptome što je prije moguće.

U suprotnom se vaši simptomi mogu pogoršati. Samo liječničkim pregledom moguće je pronaći uzroke kroničnih bolesti i suzbiti ih, piše kaufland.hr.