Magazin

U kojem voću i povrću su najbolji izvori vitamina za naš organizam

Želite maksimalno da smanjite rizik od aktuelnih virusa i drugih mikroorganizama? Jedno je sigurno - vaša prva i jedina linija obrane je vaš imunitet.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kako se veći dio imunih ćelija krije u probavnom sistemu ono što jedete je od ključne važnosti za vaše zdravlje, te je preporuka da mudro birate namirnice kojima ćete oplemeniti svoj obrok.

Slijedi lista najboljih izvora vitamina i hranljivih materija za vaš imunitet prema preporuci nutricionite Nataše Aleksić.

Vitamin E – Bademi, avokado, suncokretove sjemenke i špinat su fantastični izvori ovog moćnog antioksidansa koji štiti vaše ćelije i pomaže imunom sistemu.

Beta karoten – Redovno jedite bundeve, tikvu, mrkvu ili slatki krompir. Uloga beta karotena je višestruka – utiče na imunitet, štiti brojne organe, ima antioksidativno dejstvo i podstiče ćelijsku regeneraciju.

Vitamin C – Citrusi, crvena paprika, brokoli i paradajz su prebogati vitaminom C, poznatim zaštitnikom vašeg imunog sistema. Ne samo da pomaže u borbi protiv prehlada, već ubrzava i oporavak, prenosi Kurir.

12 veličanstvenih:

Bademi

Avokado

Sjemenke suncokreta

Špinat

Bundeva

Tikva

Mrkva

Slatki krompir

Citrusi

Crvena paprika

Brokoli

Paradajz