Sarajevo

U budžetu KS planirana prodaja imovine vrijedne 90 miliona KM, kome su kupovani stanovi u Vogošći?

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Kantona Sarajevo želi podsjetiti javnost da je tačno prije godinu dana objavljen Javni poziv za prodaju imovine KJKP Park.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prodavala se, podsjećaju, imovina KJKP Park putem javne aukcije i to:

Nekretnine u naselju Komolac, Dubrovnik po početnoj cijeni od 552.201,86 KM i zemljište u naselju Rožat, Dubrovnik po početnoj cijeni od 94.913,00 KM.

Sva imovina se prodavala putem kantonalne Agencije za privatizaciju i o njenim rezultatima javnost nije obaviještena, iako se radi o imovini Kantona. Javnost nije transparentno obaviještena o rezultatima aukcije, nije obaviještena o postignutoj prodajnoj cijeni, nije obaviještena o kupcima i nije obaviještena o datumu zaključenja kupoprodajnog ugovora, te da li je uplaćena kupoprodajna cijena i na koji način je utrošen novac od prodaje. U slučaju da imovina nije prodata javnost nije obaviještena o razlozima zašto nije – navode iz SBiH Sarajevo.

Dodaju da aktueliziraju ovo pitanje i iz razloga angažmana MUP-a Kantona Sarajevo na predmetu prodaje ove imovine i uzimanju iskaza od odgovornih iz KJKP. Po ovom pitanju podnesena je krivična prijava od nama nepoznate osobe/a i, kao što rekosmo, nadležni organi poduzimaju radnje po njoj. Odgovorni pojedinci su već imali priliku da obrazlažu svoje radnje nadležnim organima. Javno postavljamo pitanje premijeru (Kantona Sarajevo, Nihadu) Uku da nam kao najtransparentnija i najpoštenija vlada u historiji Kantona, kako kaže, odgovori da li je imovina Kantona prodata, ako jeste, ko je kupio imovinu, gdje je novac od prodaje imovine i kad je zaključen kupoprodajni ugovor – ističu u saopćenju.

Ujedno, dodaju, prema nepotvrđenim informacijama ova prodaja imovine KS je začinjena i kupovinom stanova (trosoban i dvosoban stan) u Vogošći pojedincima koji imaju zasluge u ovoj prodaji pa traže i odgovor šta zna Vlada KS o ovome i da li je obaviještena o ovoj, mogućoj, kupovini stanova.

Sve navedeno su pitanja na koja javnost zaslužuje odgovor, a posebno iz razloga što se budžetom KS planira prodaja imovine Kantona u vrijednosti od 90.000.000 KM. Isto tako, javno tražimo odgovor koja je imovina planirana da se prodaje, na bazi čije i koje odluke, te da li je ova prodaja imovine u funkciji povećanja prihoda budžeta kako bi se onda ona utrošila za jednostavno rasipanje kroz budžetsku potrošnju u 2024. godini – ističu iz SBiH Sarajevo i dodaju:

Sva postavljena pitanja su od iznimne važnosti jer kad se započne proces sa prodajom imovine na koje javnost nema odgovore, a onda planirate prodati dodatno imovine KS u vrijednosti 90.000.000 KM svi se moramo zapitati šta se dešava sa budžetom kantona i da li će se neko okoristiti od navedene prodaje. Pitanja smo postavili, a odgovore očekujemo.