Magazin

U Australiji postoji hotel u kojem niko nikada nije rezervisao sobu. Evo i zašto...

Veliku maketu hotela čija je izgradnja koštala 744 hiljade eura dizajnirao je kanadski umjetnik Callum Morton i svijetu ga je predstavio 2007. godine.

FOTO: TWITTER/
SARAH JOSEPH
FOTO: TWITTER/ SARAH JOSEPH

Od tada zbunjuje mnoge ljude koji su tamo pokušavali rezervisati smještaj ili ući unutra…

Zamislite scenarij u kojem se satima vozite autocestom u Australiji i počinje vas hvatati umor. Srećom, nailazite na hotel usred ničega, zahvaljujete sudbini što ćete se konačno moći ispružiti i ubiti oko, ali kad se približite neobičnoj zgradi, shvaćate da nešto ne štima, prenosi Tuzlanski.ba.

Hotel je naime lažan (scenarij nije). Hotel EastLink zapravo je skulptura smještena na periferiji Melbournea u Australiji, dizajnirana tako da izgleda kao pravi hotel. Veliku maketu hotela, čija je izgradnja koštala 744 hiljada eura dizajnirao je kanadski umjetnik Callum Morton i svijetu ga je predstavio 2007. godine. Od tada zbunjuje mnoge ljude koji su tamo pokušavali rezervirati smještaj ili ući unutra…

Internetska stranica EastLink još uvijek dobija upite o cijenama soba, dostupnosti i informacijama o parkiranju, a opisujući koncept koji stoji iza dizajna, Morton je i želio da prolaznici vide EastLink kao stvarni hotel ili pak rekvizit koji je “zbrisao” iz tematskog parka ili s filmskog seta.

Divovska ludost, kako joj Morton tepa, ima čisto ukrasnu funkciju. EastLink je visok 20 metara, a sagrađen je od čelika, betona i staklenih ploča. Kad padne noć, neki od prozora svijetle, što cijelu priču čini zanimljivijom, prenosi punkufer.hr.