Svijet

Turski zvaničnici osudili Švedsku jer je dozvolila vrijeđanje predsjednika Erdogana

Visoki turski zvaničnici osudili su u subotu Švedsku jer je dozvolila čin vrijeđanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

FOTO: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
FOTO: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

“Osuđujemo ružan napad na našeg predsjednika u blizini naše ambasade u Stokholmu”, naveo je na platformi društvenih medija X Akif Cagatay Kilic, Erdoganov glavni savjetnik.

Dodao je da su sve vrste zločina i uvreda postale slobodne pod plaštom slobode u Švedskoj, gdje su zločini iz mržnje i teroristička propaganda postali uobičajeni.

Pozivajući švedske vlasti da okončaju ovu “nepromišljenu” situaciju i preduzmu potrebne mjere, on je rekao da njihov ravnodušan stav neće imati druge koristi od toga da postanu “marioneta u rukama terorističkih organizacija”.

Portparol AK Partije Omer Celik rekao je da je vrijeđanje predsjednika Erdogana kršenje vrijednosti Republike Turkiye.

“Osuđujemo ružan napad na našeg predsjednika u blizini naše ambasade u Stokholmu. Švedske vlasti su odgovorne za ove napade”, naveo je on na X.

Naglasio je da se ne može se dozvoliti da zločini iz mržnje i teroristička propaganda ugroze demokratske vrijednosti, pozivajući švedske vlasti da zaustave zločine iz mržnje i terorističku propagandu.

“Nastavićemo odlučno da se borimo protiv svih napada usmjerenih na našeg predsjednika i vrijednosti Republike Turkiye”, dodao je.

U Švedskoj, ispred turske ambasade u Stokholmu, je organizovana provokacija spaljivanja lutke sa likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pod policijskom zaštitom.

Dok traje proces članstva Švedske u NATO-u, na mnogim mjestima su se događale provokacije usmjerene prema Turkiye, turskoj zastavi, predsjedniku Erdoganu i Časnom Kur’anu.

Prihvati notifikacije