Svijet

Ja tebi, ti meni: Švedska može u NATO ako Turska uđe u EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da bi Evropska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Odnosi između Ankare i država članica EU pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija.

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

“Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima Evropske unije više od 50 godina”, istakao je Erdogan govoreći uoči polaska na samit NATO-a u Vilniusu.

“Kao prvo, otvorite put Turskoj u Evropskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj”, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odustavši od dugogodišnje vojne neutralnosti, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pristupanje Finske u NATO odobreno je u aprilu, no Turska i Mađarska još moraju odobriti pristupanje Švedske.

Ankara tvrdi da Švedska nije učinila dovoljno protiv ljudi koje ona smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije