Svijet

Erdogan: Turska očekuje da Švedska ispuni obećanja da bi postala članica NATO-a

Turska očekuje da Švedska ispuni obećanja data u okviru prošlogodišnjeg Madridskog memoranduma kako bi postala članica NATO-a, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U obraćanju na ceremoniji dodjele vojnih diploma u Istanbulu, Erdogan je kritizirao Švedsku zbog “prihvatanja terorista uprkos datim obećanjima.”

Kako država koja se ne distancira od terorističkih organizacija može doprinijeti NATO-u?, zapitao se turski predsjednik te dodao:

Kako Turska može vjerovati državi u kojoj se teroristi kreću njenim ulicama? Vrlo malo saveznika iz NATO-a dalo je doprinos NATO savezu koji je Turska pružila tokom protekle 71 godine – kazao je Erdogan.

Erdoanove izjave dolaze uoči trodnevnog samita NATO-a u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije, koji počinje u nedjelju, a neke članice Alijanse otvoreno zagovaraju da se Švedska pridruži NATO-u.

Turski lideri, međutim, naglašavaju da se sigurnosne zabrinutosti u vezi sa Švedskom ne smiju uzimati olako, te da bi njeno članstvo moglo biti realizovano samo kada te zabrinutosti budu zadovoljene, i nikako prije.

Samita lidera NATO-a održat će se u Viljnusu 11. i 12. jula.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog u junu 2022. u Madridu i pozabavila se sigurnosnim zabrinutostima Ankare.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti prijem Stockholma u NATO. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Prihvati notifikacije