Svijet

Turska: Gruba sila protiv cjelokupnog civilnog stanovništva ne može biti samoodbrana

Upotreba "grube sile protiv cjelokupnog civilnog stanovništva od strane okupacione sile ne može se ozakoniti kao samoodbrana", rekao je u subotu portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
arhiva

Vezano za post na društvenoj mreži X izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena, Keceli izjavio da “što više Izrael tlači Palestince i uništava njihove osnovne slobode, to će se suočiti s većim otporom jer će sve veći broj Palestinaca nastaviti tražiti ostvarenje svojih kolektivnih i individualnih prava”.

“U srži trenutnog problema leži izraelska okupacija, kao i njen ekspanzionistički mentalitet i represivne akcije koje potpuno ignorišu zakon, ljudska prava i univerzalne principe”, rekao je Keceli.

Cohen je ranije naveo da će Izrael “osloboditi Gazu od Hamasa, radi sigurnosti Izraela i stvaranja bolje budućnosti za stanovnike regiona”. Dodao je:

“Vi (Turkiye) ste dobrodošli da u svojoj zemlji ugostite Hamasove teroriste koji nisu eliminisani i koji bježe iz Gaze.”

Prihvati notifikacije