Svijet

SAD: Moguće je da je Izrael kršio međunarodno pravo našim oružjem

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tokom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.

Fotografija godine
FOTO: ANADOLIJA

Iako takva formulacija navodi na to da će SAD kritizirati Izrael, izravna osuda je izostala. Bidenova administracija dodala je kako se zbog kaotičnog stanja u Gazi ne mogu specificirati slučajevi kada je američko oružje korišteno u kršenju međunarodnog prava. Stoga je odlučeno kako su izraelska objašnjenja vezana uz korištenje američkog oružja u ratu protiv Hamasa vjerodostojna.

Pročitajte još

“Obzirom na snažno oslanjanje na oružje izrađeno u SAD-u, razumno je procijeniti kako su ga izraelske snage u razdoblju od 7. listopada koristile na način koji nije dosljedan obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava ili s najboljom praksom ublažavanja patnji civila.

Izrael nije podijelio cjelovite informacije kako bi potvrdio je li američko obrambeno oružje korišteno u akcijama u kojima je došlo do navodnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi ili na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu”, stoji u dokumentu kojega je State Department podnio kongresu, a kojega je obavezan podnositi prema novom Nacionalnom sigurnosnom memorandumu kojega je predsjednik Biden izdao u veljači ove godine.

Demokratski senator Chris Van Hollen kazao je kako se administracija “izmaknula na sva teška pitanja” i izbjegla podrobnije sagledati mogućnost prema kojoj su izraelski postupci zavrijedili da im se obustavi vojna pomoć.

“Ovo izvješće samom sebi proturječi jer zaključuje kako postoje opravdani temelji za vjerovanje da je bilo kršenja međunarodnog prava, ali istovremeno kaže kako ne pronalazi to nepoštivanje”, rekao je Van Hollen.

Tokom sedam mjeseci izraelskog napada na pojas Gaze poginulo je više od 34,000 Palestinaca, prenosi Index.