Magazin

"Trokut kafe" Ovo je mjesto gdje se uzgaja najbolje zrno omiljenog napitka

Ovo područje, poznato i kao "Trokut kafe", je najpoznatije po uzgoju i proizvodnji kafe koja se smatra za najbolju na svijetu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe, upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, privlače pažnju brojnih posjetilaca svojim pejzažima, jedinstvenim atrakcijama te najukusnijom kafom.

Ovo područje, poznato i kao “Trokut kafe”, je najpoznatije po uzgoju i proizvodnji kafe koja se smatra za najbolju na svijetu.

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe su dio regiona Pais kojem pripadaju kolumbijski departmani Caldas, Quindio i Risaralda, koji su najmanji departmani u toj zemlji ukupne površine od 13.873 kilometara kvadratnih, što je tek 1,2 posto ukupnog državnog teritorija.

Na tom području u podnožju Anda se nalazi više plantaža, na kojima se ugaja većina kolumbijske kafe.

Lokalno stanovništvo se već stotinu godina bavi uzgojem kafe na malenim placevima u teškim planinskim uslovima između gustih šuma.

Fotograf Anadolu posjetio je plantažu u Santa Rosa de Cabalu, gdje posjetioci imaju priliku ručno brati zrela zrna arabika kafe.

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe su 2011. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Južnoj Americi kao “izvanredan primjer jedinstvenog održivog uzgoja i proizvodnje snažne tradicije koja je postala simbolom uzgoja kafe u svijetu”.

Prihvati notifikacije