Magazin

Tri ključna savjeta za odgoj uspješnog djeteta

Margot Machol Bisnow ugledna je i svjetski poznata edukatorica za roditelje te autorica bestsellera Raising an Entrepreneur (Kako odgojiti uspješno dijete). Pišući spomenutu knjigu o najučinkovitijim odgojnim metodama razgovarala je sa 70 roditelja koji su uspjeli odgojiti uspješne odrasle osobe o tome koliku su ulogu oni sami imali u uspjehu njihovog djeteta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Kako prenosi američka TV kuća CNBC, u njenom su istraživanju sudjelovale raznolike skupine roditelja, a jedina zajednička poveznica bilo im je roditeljstvo s poštovanjem. Prema prikupljenim odgovorima i podacima, edukatorica je zaključila da su svi roditelji slijedili ova tri pravila:

– čvrstu strukturu (od djece se očekivalo da sama biraju i odgovorno rješavaju svoje zadatke)

– stalnu podršku bez obzira na sve (djeca su imala pravo na mišljenje, poštivala se njihova privatnost)

– toplo i ugodno porodično okruženje (sigurna okolina, provođenje kvalitetnog vremena s porodicom).

Svaka od ovih stvari, objašnjava Bisnow, dala je djeci određeno samopouzdanje, ali i vještine koje su im pomogle da postanu uspješni u kasnijoj dobi. Naime, objašnjava da su roditelji koji poštuju privatnost svoje djece i ne pokušavaju diktirati što je njihovoj djeci zanimljivo ili kako će se izražavati pojedinci koji odgajaju uspješne ljude.

Za razliku od drugih popularnih stilova roditeljstva kao što su permisivni, koji pretjerano popušta djeci kako bi izbjegli sukob, ili autoritarni, gdje je komunikacija jednosmjerna s vrlo malo uzimanja u obzir djetetovih emocionalnih potreba, roditeljstvo s poštovanjem podrazumijeva da se na djecu gleda kao na neovisna, racionalna bića, prenosi Index.

Prihvati notifikacije