Politika

TOP 5 PARLAMENTARACA Uhljebi, medijske zvijezde, mali i veliki lopovi

Čini se da bi najvažniji rezultat proteklih opštih izbora u Bosni i Hercegovini mogao biti dokaz da broj pi nije matematička konstanta.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Arhimed, Pitagora i Fibonači možda jesu brojali, ali CIK je brojao i duže i više. Fieldsova medalja za Centralnu izbornu komisiju BiH najmanje je što možemo očekivati. I dok čekamo da novi ili stari poslanici popune mjesta u klupama svih nivoa vlasti sačinili smo kraku listu lica koja su, između ostalih, obilježila dvije i po decenije parlamentarne demokratije u BiH.

FOTO: AA
FOTO: AA

Halid Genjac – legenda koja postoji, pojavljuje se nešto češće od Nessiea, siše budžetski novac kao administrativna chupacabra, nezamjenjiv je kao Edin Džeko. Bez genseka Stranke demokratske akcije Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Dom naroda Parlamenta BiH nisu mogli funkcionisati otkako su počeli mir i tranzicija. Dvije godine proveo je i u Predsjedništvu. Čovjek koji je egzistenciju uskladio sa budžetom ne skriva izvor svoga uspjeha: „Malo država u svijetu imaju tako složen ustavno-pravni aranžman i tako difuznu raspodjelu nadležnosti kao što ima BiH“. Kada otkrijete prednosti „složenog ustavno-pravnog aranžmana“ dveri Parlamenta pred vama se otvaraju kao vrata supermarketa. Rekordnih šest mandata napravili su od Halida Genjca idola svih budućih uhljeba.

FOTO: MIRNES AJANOVIĆ/FACEBOOK
FOTO: MIRNES AJANOVIĆ/FACEBOOK

Mirnes Ajanović – čovjek koji je bio ispred svog vremena. Preteča reality zvijezda, dominirao je malim ekranima krajem 90-ih i ranih nultih, kada su živi prenosi sjednica federalnog Parlamenta bili i jedini program koji ste mogli gledati. O tempora, o mores! “Ubjedljivo najaktivniji poslanik u BiH, koji je učestvovao u raspravama po svim tačkama dnevnog reda” pojavom kablovskih operatera i free rate interneta nestao je sa malih ekrena, a potom i iz Parlamenta. “Kada niste u Parlamentu, niste zanimljivi medijima” nisu Grunfove, nego Ajanovićeve riječi. Ali svijet je okrutan i obrće formule: “Kada niste u medijima, niste ni u Paralamentu” (osim ako se zovete Halid Genjac).

U historiji Suverene, Cjelovite & Nezavisne Ajanović je jedini političar koji je u predizbornim kampanjama obečavao da će se odreći plaće samo da bi mogao “izluđivati poslanike”. Parlamentarno-televizijske nastupe koji su obilježili jednu epohu naše tranzicije opisuje: “Morate dosađivati, biti uporni, svađati se, pritiskati. Izluđivati. Kada ne može više, kada prekidaju sjednice, kada znaju da ne odustajem, zakon prolazi. Bez toga ne može. Tako se mijenja stanje, to je protest unutar Parlamenta”. Danas smatra da je Parlament FBiH stao u vremenu, a sam kaska za kazaljkama. U medije dospijeva samo kada podnosi krivične prijave. Zato se trudi da ih redovito podnosi.

FOTO: AA
FOTO: AA

Nebojša Vukanović – za razliku od Mirnesa Ajanovića, koji se bolje snalazio sa analognim medijima, Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odlično se snalazi u eri digitalnih. Opozicionar i samoj opoziciji, Vukanović za prethodne četiri godine mandata nikada nije bio na RTRS-u, niti ga je neko sa entitske televizije zvao za izjavu, iako je jedan od najaktivnijih poslanika. Zato je na videoplatformama i društvenim mrežama sveprisutan. “Đecooo, oooooo!”.

Sa poslaničke klupe vitlao je i vrećom glasova za Željku Cvijanović. Samopregoran kao Narcis Jeruzalimski, sebi je dao zadatak da istjera svo zlo koje se uvuklo u Narodnu skupštinu RS-a. Zato će mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koje je na proteklim izborima dobila Vukanovićeva Lista za pravdu i red (i svetom Amonu iz Aleksandrije svidjelo bi se ovo ime) popuniti Aleksandra Maletić. Za to vrijeme, poslanicima u NSRS-u Vukanović je najavio pakao.

FOTO: SARAJEVSKI.BA
FOTO: SARAJEVSKI.BA

Esad Radeljaš – u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH došao je iz reda ostalih i oprao novac. Zloupotreba položaja, izbjegavanje izdržavanja kazne zatvora, krivotvorenje dokumenata, nezakonita prodaja zemljišta, promjena imena samo su neke od pikanteriju iz živopisne biografije Esada/Eseda Radeljaša. Govorio je da svijet ne gleda “kroz političke partije, osim u tim političkim prevarama”. U karijeri je “išao principom Zapada. Korake pravio vanio. Radio u Njemačkoj na crno”.

U Skupštinu je došao Toyota lexsusom sa hibridnim motorom, na kraju mandata lexsusa je, uz doplatu od 20.000 KM, zamijenio za BMW-a. U životu nije nosio “prščenje i sat”. Magistar ekonomije postao je na fakultetu koji ne postoji. Tvrdio je da ga prate SIPA i OSA I poručivao: “Pustite me, ja sam mali lopov, ganjajte one velike!”.

FOTO: HIP.BA
FOTO: HIP.BA

Jerko Ivanković Lijanović – došao je u CIK sa metlom, predao kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i završio u paviljonu 2 Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Devet godina robije (sniženo na sedam) zbog zloupotrebe položaja i nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH. Osim mandata u Domu naroda parlamentarne skupštine bio je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Premlo je na svijetu ljudi koji su pravno odgovarali zbog toga što su bili ministri.

Lijanovićeve političke uspjehe između 2010. i 2014. pratile su glasine da svaki dobijeni glas plaća 100 KM. Nevolje sa pravosuđem započele su 2014, kada je uhapšen u akciji „Meso“. Dobio je dvanaest godina zatvora zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca, ali je Apelacijsko odjeljenje Suda BiH kasnije izreklo oslobađajuću presudu. Bio je to slučaj težak 13,5 miliona KM. Danas Paviljon 2 zeničkog zatvora ispunjava vjerom da “pravde ima, da je k’o zrno kukuruza”.

Prihvati notifikacije