BiH

Schmidtovom odlukom zadovoljni i Bošnjaci i Hrvati: Otklonjena trogodišnja blokada

Jasmin Duvnjak. predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, izjavio je da je ovaj dom, izabravši Alena Taletovića za devetog sudiju Ustavnog suda FBiH, ispoštovao odluku o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

FOTO:
FOTO:

Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik Federacije BiH ne predloži suce, većina prisutnih u Domu naroda glasa o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

“To je Dom naroda danas i uradio, te je otklonjena blokada, koja je trajala tri godine. Zahvaljujući odluci visokog predstavnika i ubuduće će Dom naroda imenovati sudije ako to u određenom roku ne uradi bilo koji predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH”, konstatovao je Duvnjak.

Dodao je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH okvalifikovao Taletovića kao odličnog kandidata za poziciju suca Ustavnog suda Federacije BiH.

Novom sazivu Doma naroda poželio je više efikasnog rada uz nadu se da će pokazati više političke volje nego dosadašnji saziv. Ocijenio je da je ovaj saziv Doma naroda radio prosječno, a ne odlično.

Predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić zadovoljan je dogovorom o imenovanju Alena Taletovića za nedostajućeg sudijue Ustavnog suda Federacije BiH.

“Drago mi je da smo ovaj dio posla završili te ispoštovali odluku visokog predstavnika u BiH. Dogovor je jednoglasno postignut i u konačnici vjerujem da je rješenje dobro, jer sada imamo tri suca iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, dva iz srpskog i jednog iz reda ostalih”, zaključio je Tadić nakon vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Kad je u pitanju formiranje vlasti, Tadić navodi da danas nakon potvrđivanja konačnih rezultata općih izbora i informacija ko su izaslanici i ko ulazi u parlamente, treba praviti novu parlementarnu većinu.

“Odluka visokog predstavnika bila je dobra i očekujem da će se postići dogovor. Vjerujem da nećemo upati u zamku kao u proteklom razdoblju. Ko će činiti novu parlamentarnu većinu jako puno ovisi od izbora izaslanika u Dom naroda”, izjavio je Tadić.

Prihvati notifikacije