Politika

Szijjarto se u Banjaluci založio za brže integracije, ali i protiv sankcija

U Banjaluku je stigao šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto koji je razgovarao sa političkim vrhom Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Peter Szijjarto i Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

“Na pragu smo novog predsjedavanja Mađarske Evropskom unijom i jedan od naših prioriteta biće ubrzavanje proširenja EU. EU je potrebna inspiracija, nova, svježa energija, mislim da Zapadni Balkan to može da joj obezbijedi. Smatramo da je u interesu i EU i Zapadnog Balkana da se proces integracije u ovom dijelu ubrza. Znamo da je za to potrebno da EU razgovara sa poštovanjem sa predstavnicima Zapadnog Balkana”, rekao je Szijarto.

Pročitajte još

Novi projekti

Ističe da je potrebno da se poštuju odluke zemalja, kao i rezultati izbora u zemljama Zapadnog Balkana.

“Treba da poštujemo to pravo da su ljudi birali svoje rukovodioce”, naglasio je, i dodao da evropske ucjene nisu rješenje.

“Zato smo protiv da se bilo koji političar odavde stavi pod zabranu, na listu sankcija. Također ćemo biti protiv da se smanjuju razvojna sredstva, jer se tako nanosi šteta ljudima”, istaknuo je.

Kazao je i da Mađarska i bh. entitet Republika Srpska nemaju ni jedan problem, te da će u narednih mjesec i po biti definisani neki novi projekti.

Milorad Dodik je naveo da u energetici i poljoprivredi su razvili veoma uspješan program.

“Sa mađarskom stranom želimo da razvijemo saradnju, da rude eksploatišemo na obostran interes”, rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje političke stavove Mađarske o regionu.

“Ministar je rekao da s nama treba razgovarati, a ne o nama, ministar je prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom. Želimo da se RS primijeti na Evropskom putu i da se poštuje mehanizam koordinacije unutar BiH i naravno Ustav. Želimo da se svih 14 prioriteta rješava istovremeno”, kazao je Dodik.

Sećijski odnos Konakovića i Komšića

Dodik je ponovio Sijartu da ne podržava članstvo u NATO-u. Najavio je posjetu Viktora Orbana, premijera Mađarske, Banjaluci, 7. marta, te potpisivanje ugovora o saradnji i investicijama.

Također, najavio je sastanke i sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, te Recepom Tayyipom Erdogananom, predsjednikom Turske.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastat će se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Dodik je i ovo prokomentarisao, rekavši da on neće biti na sastanku s Konakovićem, jer ima obaveze, ali da će SNSD biti prisutan.

Komentarišući to, naveo je da ne vjeruje u mogućnost ustavnih promjena.

“Uvijek za promjene Ustava u nekoj zemlji treba dobra atmosfera i jasna većina. Ni jedno ni drugo ne postoje u ovom trenutku. Bićemo prisutni iz poštovanja prema partnerima”, kazao je Dodik.

Predsjednik RS je na press konferenciji komentarisao i odnos Konaković-Komšić, rekavši da im je on “sećijski”, a kazao je i da na američkim predsjedničkim izborima koji će se održati u novembru navija za Donalda Trumpa, prenosi N1.