Politika

Dodik: "Poništite odluke koje ste donijeli bez naše saglasnosti, vratite nas na Ustav, ali pošto nećete..."

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. januar sa velikom ljubavlju, istakavši da sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ već egzistencijalna i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske.

“Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo”, rekao je Dodik u obraćanju na akademiji povodom obilježavanja 9. januara kao neustavnog dana RS, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dvije presude proglasio neustavnim.

Pročitajte još

Dodik je rekao da “nijedan metak nije ispaljen kada je formirana Republika Srpska, a to je učinjeno jer je srpskom narodu prijetilo da bude odvojen od svoje matice”.

“Zabrinuti nismo željeli rat i nismo dali razloga da ga bude”, kazao je Dodik.

Dodik smatra da je “sve što je poslije toga zadesilo Srbe bazirano na laži, a na bazi te laži napravljena je politička koncepcija koja se zove Dejtonski sporazum i nametnuto da jednog dana nestanemo”.

On je dodao da srpska politika nije ono što propagira Zapad u Bosni i Hercegovini jer, kako kaže, srpski narod ne želi unitarnu BiH.

“Mi želimo ustavnu poziciju Republike Srpske kako piše u Dejtonskom sporazumu. Poništite odluke koje ste donijeli bez naše saglasnosti, vratite nas na Ustav – ostajemo tu, ali pošto nećete, vi nas izgonite iz neustavne BiH jer malo je normalnih ljudi koji bi htjeli da žive u neustavnim uslovima”, rekao je Dodik.

Obilježavanju 9. januara u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministri u Vladi RS i predstavnici iz RS u institucijama na nivou BiH.

Prisutni su i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i režiser Emir Kusturica.

Svečana akademija se održava u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci, a po njenom završetku biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.