Magazin

Svi pravimo jednu grešku kad ga kuhamo, samo ovakav špinat je zdrav!

Nisu sve namirnice podjednako zdrave kada su svježe i kada su termički obrađene.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
ilustracija

Ukoliko želite da iskoristite špinat na najzdraviji mogući način, onda trebate da ga isjeckate i ubacite u smuti u sirovom stanju.

Kuhanje zeleniša razbija njihove antioksidante, a ako ga pomiješate sa jogurtom ili mlijekom oslobodit će veoma moćan hranljivi sastojak – lutein.

Kuhanje ili prženje špinata je najbolji način da uništite lutein koji on sadrži. Lutein pomaže u smanjenju rizika od infarkta i sprječava oštećenje vida.

Stručnjaci sa Univerziteta u Švedskoj testirali su različite načine spremanja bejbi špinata kupljenog u prodavnici kako bi utvrdili šta se dešava sa hranljivim sastojcima. Zaključili su da je najbolje da se špinat uopšte ne zagrijeva, a da je najbolje da se koristi u smutijima sa punomasnim mlijekom ili jogurtom.