Magazin

Dodajte ovaj sastojak krompiru: Skuhat će se duplo brže i neće se raspadati

Da li ste ikada kuhali krompir koji se pretvorio u kašu? Da li želite da zadrži svoj oblik i ostane čvrst? Imamo trik kako da to postignete sljedeći put kada kuhate krompir za, recimo, krompir salatu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Zašto se krompir često raspada?

Kuhanje krompira može izgledati jednostavno, ali mnogi ljudi se suočavaju sa problemom da krompir izgubi oblik i postane kašast nakon kuhanja. Razlog za to leži u hemijskom sastavu krompira, jer se skrob oslobađa u kontaktu sa vodom i samim tim uzrokuje da krompir počne da se raspada.

Jednostavan trik za kuhanje krompira koji se ne raspadaju

Za one koji vole krompir u salatama, prilozima ili kao glavno jelo, postoji jednostavna tehnika koja pomaže vašem krompiru da zadrži čvrstu teksturu.

Ključni sastojak koji treba dodati u vodu je sirće. Pomaže krompiru da zadrži oblik i da se ne raspadne, jer njegova kiselost utiče na čvrstoću krompirove membrane.