Kultura

Sveknjiževna večer održana u Mostaru u okviru Humskih dana poezije

U okviru 23. Humskih dana poezije u petak je u Mostaru održana Sveknjiževna večer u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) u kojoj su sudjelovali članovi DHK HB, gosti i pjesnici koji su čitali svoju poeziju.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U prvom dijelu večeri spominjemo se naših članova koji su preminuli u posljednjih godinu dana, Josipa Palade, Tvrtka Gavrana, Silvestra Ištuka, Luke Tomića i Zdravka Ostojića.

Također, odajemo počast preminulom Jozi Mašiću kojemu je peta obljetnica od smrti te Stojanu Vrljiću, Rajku Glibi i Peri Šimunoviću kojima je deseta obljetnica od smrti – kazao je Ivan Baković, predsjednik DHK HB, dodavši kako je u drugom dijelu večeri upriličeno čitanje poezije gostima i slušateljstvu.  

Baković je podsjetio na to da su Humski dani poezije započeli još prošli tjedan u Orašju, četvrtim Susretima pjesnika u Posavini.

– U okviru Humskih dana poezije, idući četvrtak održat ćemo 16. Ikavski skup koji će se sastojati od tri dijela, odnosno filoloških pogleda, književnih prinosa i etnoloških prinosa.

Skup organiziramo u suradnji sa Studijem hrvatskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru – naveo je Baković.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U središtu pozornosti ovoga skupa je ikavica kao jedan od idioma hrvatskoga jezika, a na njemu će sudjelovati jezikoslovci i književnici koji pišu na ikavici. Baković je napomenuo kako je želja ovim skupom sačuvati i promovirati ikavicu.

U dijelu književnih prinosa Ikavskog skupa nekoliko pjesnika čitat će svoje stvaralaštvo na ikavici, dok će u dijelu etnološkog prinosa članice Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Sv. Ante Cim izvesti nekoliko svojih natpjeva.

Nakon toga, bit će održana i književna večer u Tomislavgradu 11. studenoga pod nazivom “Kraljevstvo riječi” koju DHK HB organizira u suradnji s Kulturno-informativnim centrom i Gradskom knjižnicom Tomislavgrad.

Iako su se danas prisjetili svih preminulih članova, Baković je na koncu napomenuo kako DHK HB daje prostor mladima koji im se sve češće pridružuju, istaknuvši kako će mladi jednoga dana biti nositelji svih aktivnosti.