Kultura

Predstavljena zbirka pjesama Marele Jerkić Jakovljević

Zbirka pjesama "Ljubav i smrt", književnice i slikarice Marele Jerkić Jakovljević, predstavljena je u srijedu navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

FOTO: FENA /MARIO OBRDALJ
FOTO: FENA /MARIO OBRDALJ

Riječ je o drugom proširenom izdanju u kojem je ilustracije radila akademska slikarica Nina Acković, a urednici knjige su Giacomo Scotti i Zdravko Kordić.

Zbirka donosi pjesama 40 pjesama, a autorica je posebno istaknula pjesmu posvećenu kraljici Katarini, posljednjoj bosanskoj kraljici, koja je ušla u antologiju duhovne poezije, piše FENA.

Marela Jerkić Jakovljević inspiraciju za pjesme, ali i svoje slike, pronalazi prije svega u moru, prirodi i dragim ljudima. U zbirci je dosta ljubavne poezije kao i pjesmama o moru. Tematika mojih pjesama, a i slika je more, ljubav, duhovna i antiratna poezija – istaknula je Jerkić Jakovljević, koja je ovom prigodom posjetiteljima predstavila i svoja slikarska djela.

Dodala je kako je njezina zbirka prevedena na talijanski jezik i nosi naziv “Amore e morte”, a preveo ju je književnik i pjesnik Giacomo Scotti, jedan od najvećih hrvatsko-talijanskih prevoditelja.

Povjesničar umjetnosti Ivan Vrljić kazao je kako stvaralaštvo Marele Jerkić Jakovljević u slikarskom opusu može definirati u vidu Hegelove formacije umjetnosti, kao ono duhovno što se odražava na osjetilnom polju. Upravo se to očituje u bogatom koloritu i tonskoj modelaciji koju ova slikarica nastoji utkati u vlastita slikarska djela. Po izboru slikarskih motiva i tema vidimo da slikarica najviše voli oslikavati marine, morski pejzaž s naročitim kontrastom koji najčešće rezultira hladnim bojama pojačavajući vizualni efekt blagim svjetlom i prošaranim nijansama zalaska sunca. Kada bismo usporedili njezino likovno stvaralaštvo s poetskim vidjeli bismo blisku crtu melodijoznosti i ritma koji postiže verbalizacijom govora prirode i slikovitošću pjesničkih slika – kazao je Vrljić.

Glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Miro Barnjak čitao je stihove Jerkić Jakovljević, a u glazbenom djelu nastupile su na klaviru Ema Jakovljević, prof. gitare Marko Jakovljević te balerine Baleta Mostar Arabesque.

Marela Jerkić Jakovljević rođena je 26. decembra 1956. godine u Mostaru. Umjetnica je koja osim poezije piše prozu i bavi se slikarstvom.

Do sada je objavila šest knjiga od kojih su pet knjiga poezije ”Ostani šapat”, ”Ljubav i smrt (Amore e morte)”, ”Prođi me pjesmom”,”Opijena sjenama”, ”Ja pripadam moru” te jedna knjiga proze ”Stavimo sjaj ulja u svjetiljku”.

Njezina poezija je ljubavna, duhovna, antiratna i haiku. Pjesme su joj prevedene na talijanski, engleski, njemački i romski.