Život

Dom zdravlja “Stari grad” Mostar dobio logopeda

Dobra vijest dolazi iz Doma zdravlja “Stari grad” u Mostaru. Od prije nekoliko dana u toj ustanovi počeo je raditi Odjel za psihofizičke i govorne poteškoće djece i adolescenata u okviru kojeg će građanima biti dostupne usluge logopeda.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO  FEDERALNA.BA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO FEDERALNA.BA

Godinama ga nisu imali, što je predstavljalo problem budući da su, nažalost, potrebe za logopedskim tretmanom ogromne.

Odjel za psihofizičke i govorne poteškoće djece i adolescenata Doma zdravlja Stari grad smješten je na prvom spratu ambulante porodične medicine Mahala. Za sada je angažiran jedan logoped, ali čini se da će ih trebati više, piše Federalna.ba.

„Kolika je potreba za logopedom, govori činjenica da su već u prvoj sedmici popunjeni gotovo svi naši termini. Roditelji su oduševljeni, veoma su zadovoljni što imaju na raspolaganju stručnu osobu kojoj se mogu obratiti za sve nedoumice vezano za komunikacijsko govorni i jezični razvoj njihove djece“, kaže logopedica Amila Peco.

Pročitajte još

Bit će to i malo rasterećenje za Centar za logopediju SKB-a Mostar jer su liste čekanja ionako preduge. I po 7 mjeseci se čeka na logopedski tretman, a djece u potrebi je sve više.

„Najviše je fonološko-artikulacijskih poremećaja, motoričkih govornih poremećaja, poremećaja govora…, ali je uočen i veliki broj jezično-govornih poteškoća uzrokovnih pretjeranom izloženošću ekranima“, objašnjava Peco.

Sistematski pregledi prvačića u jednoj od mostarskih zdravstvenih ustanova pokazali su da je čak oko 40% djece upućeno na tretman logopedu što je poražavajući podatak. Brz tempo života sprečava roditelje da više pozornosti posvete djeci

„Zbog brzog tempa života i borbe za egzistenciju nedovoljno razgovaraju sa svojom djecom. Djeca uglavnom najviše vremena provode pred ekranima, na mobitelima, televiziji – što negativno utječe na njihov jezik i govor s obzirom na to da se radi o jednosmjernoj komunikaciji“, upozorava Peco.

I dešava se da djeca razumiju, ali ne govore – kaže logopedica Peco. Zato raduje početak rada Odjela za psihofizičke i govorne poteškoće djece i adolescenata Doma zdravlja Stari grad, gdje će djeca moći dobiti svu potrebnu pomoć i stručan pristup kakav i zaslužuju.

Prihvati notifikacije