Sarajevo

Svečano promovisana 4.102 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu

Svečana promocija 4.102 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu održana je danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, čestitao je diplomantima i magistrantima, kao i njihovim porodicama. Istakao je da je Univerzitet u Sarajevu preduzeo brojne reformske korake.

– Vjerujem da će generacija koju promoviramo ove godine u punom kapacitetu koristiti rezultate naših kapitalnih ulaganja u infrastrukturu poput univerzitetske biblioteke gdje nas ovih dana očekuje i potpisivanje ugovora za izvođenje građevinskih radova, kao i novog najmodernijeg kampusa u regiji čiji master plan je u izradi i omogućiće pristupanje finansijskim aranžmanima Evropske unije neophodnim za njegovu izgradnju – kazao je on.

Ukidanje moratorija na zapošljavanje mladih

Dodao je da je uvjeren da će znanje i ambicije promovisanih diplomanata i magistranata biti sastavni dio ovog novog uzbudljivog perioda u razvoju Univerziteta u Sarajevu koji predstoji.

Poručio je da Univerzitet i diplomati i magistranti, vođeni progresivnim idejama, zajedno mogu dati nemjerljiv doprinos izgradnji BiH kao države i društva koje će okupljati i ujedinjavati i dalje razvijate sve pozitivne potencijale.

– Političarima poručujem da svoju ratnohuškačku retoriku zamijene ukidanjem moratorija na zapošljavanje mladih ljudi na svim nivoima vlasti i u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini – rekao je Škrijelj.

Istakao je da nije logično da se u svakoj predizbornoj kampanji čuju poruke o zaustavljanju odlaska mladih iz zemlje, a odmah nakon izbora vlade donose moratorije na zapošljavanje.

Poruka Vladi KS

Vladi Kantona Sarajevo poručio je da Univerzitet u Sarajevu traži zapošljavanje 150 asistenata, jer su to zadnji put uradili 2018. godine, a za protekle četiri godine zbog odlaska u mirovinu i drugih razloga ostali su bez oko 300 članova akademske zajednice.

– Pozivam sve zvaničnike međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH da čašću i funkcijom koja im je povjerena profesionalno i objektivno, bez navijačkih manira u odnosu na bh. političke koncepte istinski stanu iz građane i građanke ove zemlje, sankcionišu sve koji govorom mržnje tjeraju mlade iz ove zemlje. Naši svršeni studenti i studentice ne žele da idu u rovove, a onda u grobove, već žele da rade, i u sigurnom okruženju svjedoče svojim kapacitetima, da formiraju svoje porodice i žive slobodno – istakao je rektor Univerziteta u Sarajavu.

Dodjele diploma

Predviđeno je da dodjele diploma budu organizovane na fakultetima i akademija Univerziteta u Sarajevu.

U okviru današnje svečanosti je predstavljen 201 dobitnik posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu. 

U prvom ciklusu studija 28 diplomanata odlikovano je Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom su odlikovana 84 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobila su četiri diplomanta. Među studentima drugog ciklusa studija, 23 magistranta odlikovana su Zlatnom značkom, 33 Srebrenom značkom i dva studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu. 

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 22 studenta Srebrnom značkom, a Povelju su dobila dva studenta.

Najbolji studenti

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2022. godini s prosjekom 10 je Admir Fafić s Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Najbolji studenti drugog ciklusa studija u 2022. godini s prosjekom 10 su Adisa Bolić s Prirodno-matematičkog fakulteta i Tarik Čorbo s Mašinskog fakulteta. Ovim studentima priznanja je uručio rektor Univerziteta u Sarajevu.