Kultura

Nihad Uk: Vjerujem da vizija Univerzitetskog Kampusa može brzo zaživjeti

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo komentirao je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

FOTO: FACEBOOK NIHAD UK
FOTO: FACEBOOK NIHAD UK

“Osim što će spadati među najljepše, Biblioteka Univerziteta u Sarajevu će biti i jedna od najvažnijih zgrada u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ona će biti kuća za knjige, čuvarica na jednom mjestu sabranog znanja iz svih oblasti kojima se ljudi bave i iz svih vremena.

Osim što će biti dom knjigama, ona će biti i druga kuća studentima iz cijele Bosne i Hercegovine, onima u čijim je rukama budućnost naše zemlje i njen progres. U ovoj zgradi će se osjećati lijepo i sigurno. Odavno Bosna i Hercegovina nije imala biblioteku po mjeri zahtjeva savremenog obrazovanja i to ćemo sad konačno imati”, ističe Uk.

Pročitajte još

Smatra kako je ovo prilika da se još jednom sjetimo naše Vijećnice i njenog stradanja u ratu i knjiga spaljenih granatama s agresorskih položaja.

“Tad je naš korak sa savremenim svijetom nasilno i agresorskom rukom zaustavljen. Vijećnicu smo obnovili. Ne treba napominjati njen značaj, arhitektonski, istorijski, kulturološki, bibliotečki i svaki drugi. Ono što je ona u bibliotečkom smislu značila prije rata, ova zgrada će značiti u savremenom dobu i postati također jedan od simbola Sarajeva i BiH.

FOTO: FACEBOOK NIHAD UK
FOTO: FACEBOOK NIHAD UK

Zgrada za koju danas postavljamo kamen-temeljac značajna je jer će biti i najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti”, ističe Uk.

Kao što se danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, premijer Kantona Sarajevo vjeruje da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem će pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente.

“Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, ali bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH. Vjerujem da vizija Univerzitetskog Kampusa može brzo zaživjeti i bit ću slobodan da prijatelje iz Saudijske Arabije pozovem da budemo parterni i u ovom projektu”, naglasio je Uk.