Život

I TO JE ŽIVOT Biblioteka u garaži

Pored gradske biblioteke u Upravnoj zgradi Javne ustanove KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“ i biblioteka u Srednjoškolskom centru i Osnovnim školama, Vogošća je, odnedavno, bogatija za još jedno mjesto u kojem ljubitelji lijepe pisane riječi mogu zadovoljiti svoje potrebe.

 Džemal Tabić sa suprugom Riadom
FOTO: DŽEMAL TABIĆ SA SUPRUGOM RIADOM/E. MURAČAVIĆ

Naime, Džemal Tabić, ratni vojni invalid, osnovao je „Knjižebni klub Ratnih vojnih invalida Općine Vogoša“ u sklopu kojeg bitiše i biblioteka koju je otvorio u garaži pored svoje kuće, u ulici Gornja Jošanica I broj 34.

Biblioteka u garaži
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Ovo je prostor u kojem se okupljaju ratni vojni invalidi i njihova djeca, ljubitelji književnosti, kaže Džemal Tabić, vlasnik biblioteke i voditelj kluba.

Biblioteka u garaži
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Bez ikakve naknade oni dolaze do zanimljivih knjiga koje čitaju, ali, u sklopu aktivnosti književnog kluba, iskazuju i svoje literarne vještine. Vjerujem da će se, u vremmenu pred nama, u ovoj biblioteci naći i neke od knjiga koje oni budu napisali. Ova biblioteka nije profitna organizacija. Dobri ljudi, prijatelji, poznanici ali i neke od institucija doniraju nam određeni broj knjiga tako da već ozbiljno razmišljam o proširenju prostora. Mnogi nas čudno gledaju kada im kažemo da naša biblioteka djeluje u običnoj garaži. Međutim, kada vide živost mališana i drugih građana koji dolaze u nju da uzimaju knjige na čitanje njihovo čuđenje brzo nestaje. Vogošća ima darovitih pisaca. Želja mi je da u sklopu moje biblioteke bude pohranjeno, bar po jedno njihovo djelo. (E.M.)