Sarajevo

Univerzitet u Sarajevu domaćin Međunarodnog naučnog skupa "Obrazovanje pristupačno svima"

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas se održava Međunarodni naučni skup pod nazivom “Obrazovanje pristupačno svima”, na kojem učestvuju Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Tim povodom su pomenuti univerziteti iskoristili priliku da pozovu na osiguranje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve te ukazali na prisutnu diskriminaciju.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Nastojanje akademske zajednice je da kroz ovu konferenciju danas, na Dan ljudskih prava, ukazati na problem kome je akademska zajednica izložena zbog nedovoljnog senzibiliteta onih koji bi trebali da daju doprinos, da najosjetljivije kategorije naših studenata, a to su studenti sa invaliditetom koji imaju određenih poteškoća u pristupanju visokom obrazovanju. Taj problem treba da smanjimo ili svedemo na minimum”, izjavio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Dodao je akademska zajednica ovim skupom nastoji ukazati na problem i da se ponude mjere ili rješenje za njegovo bolje prevazilaženje u budućnosti.

“Vjerujem da znanje s ovih pet univerziteta i jednog sveučilišta mogu dati ozbiljan doprinos onima koji odlučuju u određenim institucijama u BiH, regiji pa i šire da na platformi evropskih i svjetskih iskustava ovaj problem rješavaju”, poručio je Škrijelj.

Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a, izjavila je da je današnja naučna konferencija rezultat višegodišnje saradnje između Univerziteta u Sarajevu i UNICEF-a na razvoju programa za profesionalno usavršavanje nastavnika kako tokom studija tako i tokom njihovog radnog vijeka u kontekstu inkluzivnog obrazovanja.

“Poseban aspekat ovog programa jeste izvedba i adaptacija četiri modula kako za nastavno tako i za nenastavno univerzitetsko osoblje u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Poseban aspekat je uključivanje studenata s posebnim potrebama, odnosno s invaliditetima kako bi iskoristili sve prilike koje im nudi univerzitetsko obrazovanja”, izjavila je Vaschenko.

Dodala je da je inkluzivno obrazovanje najefikasnije za sve studente i djecu kako bi iskoristili sve prilike koje im se nude i kako bi ostvarili svoj puni potencijal.