Sarajevo

Održana svečana promocija počasnog doktora i ambasadora te profesora emeritusa

Na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovisano je deset profesora, priznanje počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu dodijeljeno je Edmondu Offermannu, dok je univerzitetsko priznanje ambasador Univerziteta dodijeljeno Ismailu Abu al-Bandori

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Povodom 73. godišnjice Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je u okviru Svečanih decembarskih dana upriličena promocija počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu, promocija ambasadora Univerziteta i promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolija.

Priznanje počasni doktorat (gradus doctoris honoris causa) Univerziteta u Sarajevu dodijeljeno je Edmondu Offermannu, doktoru fizičkih nauka u oblasti eksperimentalne nuklearne fizike. Prestižno priznanje profesoru Offermannu iz New Yorka dodjeljeno je za izuzetan doprinos u razvoju nauke, društvenog i javnog života, kao i afirmaciju Univerziteta u Sarajevu i širenju njegovog ugleda na domaćem i međunarodnom nivou.

“Mislim da je ovo priznanje kontinuiranoj podršci odsjeka za fiziku gdje planiramo dobiti program koji će podržati sve akademce ovdje da rade zajedno sa ljudima iz svijeta i koji će osigurati da nauka također dođe u Sarajevo. Ovo će biti veoma važan korak kako bi se ljudi mogli baviti naukom u ovoj zemlji, a zatim postati poduzetnici, pokrenuti visokotehnološke kompanije i na taj način stvoriti mogućnost da ostanu u ovoj zemlji”, istakao je Offermann.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Priznanje ambasador Univerziteta dodijeljeno je Ismailu Abu al-Bandori iz Jordana za izuzetan doprinos afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i književnosti na arapskom jeziku.

“Ovo priznanje mi mnogo znači. Pokušavao sam otvoriti prozor između vaše književnosti i kulture i naše u arapskom svijetu. Na arapski jezik sam preveo više od deset knjiga iz različitih oblasti, politike i književnosti i upoznao našu publiku s vašom književnošću, piscima i pjesnicima. To je bila moja misija”, rekao je Al-Bandora koji je 1968. godine diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Tokom današnje svečanosti na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovisano je deset profesora, među kojima su: Mehmed Akšamija, Sead Kreso, Dželal Ibraković, Srebren Dizdar, Zoran Milašinović, Hajrija Sijerčić – Čolić, Enes Durmišević, Emira Kahrović, Muharem Avdispahić i Mirsada Hukić.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima Univerziteta u Sarajevu koji su kroz duži vremenski period kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučno-istraživačkog odnosno umjetničko-istraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta i fakulteta ili akademija, te nastavnog procesa na Univerzitetu i stekli međunarodnu reputaciju.

Hajrija Sijerčić – Čolić, penzionisana redovna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, izjavila je da je današnjem događaju prethodio dugogodišnji uporan rad.

“Do današnje promocije dovele su nas godine, uporan rad, usponi, padovi, žalosti koje su pomiješane sa zadovoljstvima i napretkom”, izjavila je Sijerčić – Čolić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izjavio je da je univerzitet za 73 godine postojanja i rada izrastao u vrlo ozbiljnu visoko-školsku ustanovu koja ide u korak sa razvijenijim univerzitetima, iz razvijenijih država zahvaljujući predanom radu akademskog i neakademskog osoblja.

“Ove svečanosti ćemo završiti dodjelom nagrada za nauku, za više od 170 istraživača koji su objavili izvanredne naučne radove u časopisima. Univerzitet u Sarajevu ima svoju uzlaznu liniju. Jačamo našu infrastrukturu. Uskoro ćemo potpisati ugovor o građevinskim radovima za izgradnju unverzitetske biblioteke, završava se master plan za kampus i još mnogo toga”, rekao je Škrijelj prije početka ceremonije.