Sarajevo

Rangiranje Webometricsa: Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih u svijetu

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 599. mjestu od ukupno 6.037 rangiranih univerziteta

FOTO: UNSA
FOTO: UNSA

U januarskom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1.593. mjestu na svjetskoj listi u poretku više od 31 hiljade univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5,1 posto svih univerziteta na ovoj listi, prenosi Anadolija.

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 599. mjestu od ukupno 6.037 rangiranih univerziteta. Rangiranje za region centralnoistočne Evrope pokazuje da se Univerzitet u Sarajevu nalazi na 97. mjestu od 2.758 univerziteta.

“U julu 2022. godine Univerzitet u Sarajevu je bio pozicioniran na 1.713. mjestu, te pomak za 120 mjesta na rang listi predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim i neakademskim osobljem na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, ali i u sinergiji sa fakultetima, akademijama, institutima i centrima Univerziteta”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Dodaje se da će Univerzitet u Sarajevu i dalje raditi punim kapacitetom kako bi se nastavio razvijati kao što uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija u Bosni i Hercegovini.