Život

Hrvatica svaki mjesec uštedi jednu cijelu platu: "U trgovini imam samo jedno pravilo"

U jednoj srpskoj emisiji u kojoj se govorilo o novcu i potrošačkoj korpa javila se jedna gospođa i ispričala kako ona štedi, piše Kurir. 

Trgovina
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Ilustracija

“Javljam vam se u vezi štednje i slažem se s vašim gostima da može uštedjeti ko god želi. Ako ja sa penzijom od 41.700 dinara (355 eura) u prosjeku mjesečno uštedim oko 20.000 dinara vrlo je moguće”, započela je baka svoju priču na što je voditeljica rekla da je to jednostavno nemoguće. Baka je to onda komentirala i rekla da je itekako moguće, piše Kurir

“Volim se počastiti sladoledom”

“Kako kaže gospodin, ne kupuje se markirana roba, ne kupuje se ne znam kakvo meso, nego se kupi ono osnovno za mjesec dana, sve to zapiši, plati račune, lijekove. Prošle godine penzija mi je bila manja, sada je 41.700 dinara, a u godinu dana sam uštedjela 200.000 dinara (1706 eura). Volim se počastiti sladoledom, čokoladom, znam napraviti pitu, kore, krofne. Dakle, sve racionalno, sve je zapisano”, rekla je gospođa.

Jedan od ekonomista je komentirao da je baka u pravu: “Zanimljivo je da su u mojoj porodici ljudi koji su jako dobro baratali novcem bile žene. Dakle, majka i baka. Bio sam u jednoj sličnoj emisiji i voditeljica je pričala kako ne može raditi neke stvari, a ja sam je odmah pitao gdje kupuje meso. Što ne odeš na selo kao moja baba, kupiš prase i pola teleta. Tako ćete mnogo uštedjeti”, rekao je ekonomist.

I dok većina ljudi ima minus i ne zna kako će sljedeći mjesec platiti račune, postoje i oni koji racionalno postupaju s novcem i nikada im se neće dogoditi da na kraju mjeseca nemaju za račune. Takav pristup zahtjeva racionalni pristup i brojna odricanja, ali takvi ljudi misle da to vrijedi kako bi na kraju mjeseca mirno spavali.

Gleda kvalitetu, ne cijenu

Lucija i njezin muž svaki mjesec uspiju uštedjeti jednu plaću, a njihova tajna je prilično jednostavna. “Ne idemo po kafićima, ne uzimamo hranu iz dostave, ne idemo čak ni po pekarama, kad idemo na posao hranu nosimo iz kuće. Samo na tome ja i muž svakog dana uštedimo oko osam eura”, objasnila nam je Lucija dodajući kako u trgovini više gleda na kvalitetu nego na cijenu, piše Večernji.

“Kupujemo kvalitetno, provjereno meso, pa neka i platim koji euro više. Piceka kupujemo na placu iako je tamo puno skuplji, ali onda i iskoristim sve meso pa me na kraju tako dođe i jeftinije nego da na kraju kupujem posebne dijelove. Isto tako uvijek skuham više, pa stavim u škrinju, pa i tako uštedimo”, rekla nam je Lucija koja nam je odala da sama sprema sve, pa čak i burek koji većina ljudi kupuje u pekari.