Ekonomija

Kada ne bi 15 godina trošili platu, mogli biste kupiti stan u Sarajevu bez kredita

Za stan u Sarajevu, potreban za normalan život prosječne porodice, potrebno je 15 godina ako ne biste trošili plati na na šta drugo.

Zagađenje zraka u Sarajevu
FOTO: EPA

Ovo je rezultat istraživanja NovaS iz Srbije o tome koliko je godina potrebno da se zaradi novac za stan u Beogradu, ali i u gradovima regiona. Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, zauzima neslavno prvo mjesto po dužini potrebnog vremena da prikupite novac.

Kao kriterij je uzeta prosječna plata u svakoj zemlji i jedinstvena cijena stana, koju je moguće pronaći u glavnim gradovima svih zemalja koje su uzete u razmatranje, a to je Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

Kako bi napravili prosjek, uzeli su cifru od 120.000 eura, što je u Beogradu dovoljno za stan od 50 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i svega 25 kvadrata na Starom Gradu u Beogradu.

S obzirom na to da je trenutna prosječna plata u Srbiji 730 eura, Srbinu je potrebno više od 13 godina i devet mjeseci da bi kupio stan u Beogradu.

U ostalim zemljama regiona je situacija bolja nego u Srbiji, osim u Bosni i Hercegovini gdje je za stan u Sarajevu od 120.000 eura potrebno da radite više od 15 godina i sav taj novac od plate da ostavljate “sa strane”. Ovo važi u slučaju da imate prosječnu platu, koja u BiH iznosi 655 eura.

U Crnoj Gori je prosječna plata 800 eura i potrebno je 12,5 godina da se prikupi novac za stan od 120.000 eura.

U Hrvatskoj je prosječna plata 1.200 eura, što znači da bi prosječan Hrvat stan mogao kupiti za osam godina i četiri mjeseca, ali treba uzeti u obzir da je u Zagrebu danas teško pronaći stan po datoj cijeni. Slovenija ima prosječnu platu od 1.435 eura pa bi im za stan od 120.000 eura bilo potrebno tačno sedam godina.