Politika

Sutra će se u UN-u osuditi agresija Rusije na Ukrajinu: BiH se pridružila...

Vlade 53 zemlje sutra će se u Vijeću sigurnosti UN-a pridružiti odlučnoj osudi ruske oružane agresije na Ukrajinu koja je započela prije 10 godina, 19. februara 2014. godine.

FOTO: ANADOLU
FOTO: ANADOLU

Ruska agresija na Ukrajinu nije počela februara 2022. godine, već februara 2014. otimanjem Krima, a nastavila se ratom na istoku države, da bi se u potpunosti razvila osam godina kasnije otvorenom invazijom moskovskih snaga.

Bosna i Hercegovina jedna je od potpisnica ove izjave, a Srbija se, opet, nije pridružila izjavi kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Sergej Kislitsa objavio je sadržaj izjave kojoj su se pridružile:

Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalova ostrva, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Moldavija, Republika Koreja, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Kako se može vidjeti, Srbija i, očekivano, Rusija, nisu se pridružile ovoj izjavi.

– Danas obilježavamo deceniju od početka ruske oružane agresije na Ukrajinu 19. februara 2014. godine, koja je započela njenom zauzimanjem Krima, i dvije godine od početka ničim izazvane, opsežne i ilegalne invazije Rusije na Ukrajinu. Ponavljamo našu odlučnu osudu ovog flagrantnog kršenja međunarodnog prava – navodi se u izjavi.

“Naglašavamo licemjerje Ruske Federacije u sazivanju još jednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a zbog kritike zakonitog prijenosa oružja Ukrajini, koji se vrši u podršci inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kako je reflektirano u Članu 51 Povelje UN-a. Današnji sastanak predstavlja još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog rata agresije protiv Ukrajine i intenzivirane kampanje sistemskih zračnih udara koji ubijaju civile i uništavaju ključnu infrastrukturu”, stoji u izjavi.

Ponovili su odlučnu osudu agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, što predstavlja očito kršenje Povelje UN-a.

Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica. Dok se Ukrajina trudi braniti svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja. Osuđujemo nastavak vojne podrške ratu agresije Rusije, uključujući od strane Irana, Bjelorusije i DNRK, i nastavljamo apelirati na sve zemlje da ne pružaju oružje i vojnu opremu, uključujući rakete i bespilotne letjelice ili drugu podršku ruskom ratu agresije”, dodaje se u izjavi.

Prihvati notifikacije