Mungo pasulj često se koristi za detoksikaciju organizma i sjajna je za sistem za varenje, a ako želite da smršate, svakako je morate imati na svom jelovniku.
Sastojci:
– 200 g mungo pasulja
– 2 čehna bijelog luka
– 2 šargarepe
– 1 kašičica suncokretova ulja
– četvrtina šoljice lišća korijandera
– 1 list lovora
– 1 mala kašika svheže narendanog đumbira
– pola male kašike kurkume u prahu
– pola male kašike shemenki slačice
– 3 kašike soka od limuna
Operite mungo pasulj i namočite ga u vodi preko noći.
Ocijedite ga, prelijte s litrom vode, ubacite lovorov list i pustite da vri. Zatim u pasulj dodajte zgnječeni bijeli luk, so i kurkumu i ostavite da se ovi začini prokuhaju dva, tri minuta. Zatim dodajte oljušteni u isjeckanu šargarepu i sve preostale začine osim limunovog soka i kuhajte 40 minuta.
Na kraju u supu dodajte limunov sok i poslužite.