Magazin

Supa je supa, ali ova od oraha je posebna!

Prema pravilima slavne South Beach dijete u restoranu Picasso u Las Vegasu osmišljen je recept za neobičnu supu od oraha koja, osim što je nevjerovatno ukusna, izvrsno je i nutritivno posložena.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
ilustracija

Supa od oraha

Sastojci za četiri osobe:

1 velika lukovica koromača, izrezana na četvrtine

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

morska sol

svježe mljeveni crni biber

1 praziluk, samo bijeli dio, narezan na ploške

90 g vrhova karfiola

2 šalice pilećeg temeljca

1/2 šoljice nemasnog jogurta

2 kašike suhog šerija ili prošeka

60 g grubo nasjeckanih preprženih oraha

30 g drobljenog roquefort sira ili nekog drugog sira s plemenitom plijesni

fino naribana korica limuna

1 kašika nasjeckanog svježeg vlasca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.

U veliku posudu za pečenje stavite koromač s jednom kašikom ulja te zasolite i popaprite prema ukusu.

Pecite 15 minuta, odnosno dok koromač ne poprimi zlatnožutu boju. Kad se dovoljno ohladi da možete njime rukovati, izrežite ga u trakice 3 cm dugačke.

U međuvremenu na srednjejakoj vatri zagrijte preostalu kašiku ulja u posudi srednje veličine. Dodajte poriluk i promiješajte da se zamasti. Poklopite i kuhajte 5 minuta, odnosno dok poriluk ne postane proziran. Dodajte karfiol i pileći temeljac te zakuhajte. Smanjite na laganu vatru i kuhajte 20 minuta, odnosno dok karfiol ne omekša. Prebacite mješavinu u mješalicu. Dodajte i koromač. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te vratite u posudu. Dodajte jogurt te šeri. Vratite na laganu vatru i umiješajte orahe.

U maloj posudi pomiješajte sir i limunovu koricu. Poslužite supu u zagrijanim zdjelicama te dodajte sir i vlasac netom prije posluživanja, prenois Ordinacija.hr.