Supa od oraha
Sastojci za četiri osobe:
1 velika lukovica koromača, izrezana na četvrtine
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
morska sol
svježe mljeveni crni biber
1 praziluk, samo bijeli dio, narezan na ploške
90 g vrhova karfiola
2 šalice pilećeg temeljca
1/2 šoljice nemasnog jogurta
2 kašike suhog šerija ili prošeka
60 g grubo nasjeckanih preprženih oraha
30 g drobljenog roquefort sira ili nekog drugog sira s plemenitom plijesni
fino naribana korica limuna
1 kašika nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
U veliku posudu za pečenje stavite koromač s jednom kašikom ulja te zasolite i popaprite prema ukusu.
Pecite 15 minuta, odnosno dok koromač ne poprimi zlatnožutu boju. Kad se dovoljno ohladi da možete njime rukovati, izrežite ga u trakice 3 cm dugačke.
U međuvremenu na srednjejakoj vatri zagrijte preostalu kašiku ulja u posudi srednje veličine. Dodajte poriluk i promiješajte da se zamasti. Poklopite i kuhajte 5 minuta, odnosno dok poriluk ne postane proziran. Dodajte karfiol i pileći temeljac te zakuhajte. Smanjite na laganu vatru i kuhajte 20 minuta, odnosno dok karfiol ne omekša. Prebacite mješavinu u mješalicu. Dodajte i koromač. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te vratite u posudu. Dodajte jogurt te šeri. Vratite na laganu vatru i umiješajte orahe.
U maloj posudi pomiješajte sir i limunovu koricu. Poslužite supu u zagrijanim zdjelicama te dodajte sir i vlasac netom prije posluživanja, prenois Ordinacija.hr.