Politika

Stojanović: "Čovjek, koji je dobio 330.000 glasova, ne pojavi se. To nije dobro"

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva SDP-a Igor Stojanović komentarisao je nedavno održani Kongres SDP-a, ali i odnos sa koalicionim partnerima koji i dalje podržavaju ratnog zločinca Darija Kordića.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na Kongres SDP BiH Nerminu Nikšiću je produžen mandat sve do okončanja lokalnih izbora u BiH.Kongres je obilježio nedolazak potreddsjednika SDP-a Denisa Bećirovića, Anera Žuljevića i Irfana Čengića koji je pokazao nezadovoljstvo i medijski se “prepucavao” za Nerminom Nikšićem. Stojanović je objasnio novonastalu situaciju.

“SDP je donio odluku da produži mandat Nikšiću, ali mislim da je trebalo izabrati novog predsjednika. Mislim da je ovo dobro vrijeme da dobijemo organe koji će krenuti u pripreme za lokalne izbore. Dobro je da poštujemo statut. Postoji i argumentacija za koju ne mogu reći da je bezvezna. A to je da će dosta članova iz rukovodstva SDP biti u izvršnoj vlasti. Treba do lokalnih izbora pokazati da smo stvarno promjena. Biće veliki test za Nišića da nas predstavi na lokalnim izborima. Treba pratiti kao se radi u odnosu na Vladu Fadila Novalića. Nikšić je u prvom mandatu stabilizirao SDP i vratio ih na neki prepoznatljiv ideološki pravac”, kaže Stojanović za N1.

“Vidio sam slike”

Onda se osvrnuo na istupe Irfana Čengića.

“Čengić kaže da nije bilo sve statutarno na Kongresu, ali ne želite da se tako komunicira u javnosti. Prvo, smatram da je prijedlog u kojem je produžen mandat došao kao naknadna tačka i to je insistirano da se uvrsti kao tačka. Ne slažem se sa Irfanom da se tako raspravlja u javnosti, a da ne dođete na Kongres i kažete oko čega se ne slažete. Ja sam do sada bio na dvije sjednice predsjedništa SDP-a, on nije bio tu”, kaže Stojanović.

Komentarisao je i glasine da Irfan Čengić uskoro postaje dio DF-a kako bi bio kandidat za načelnika Općine Stari Grad.

“On donosi svoje odluke da li želi da pređe. Čujem mu stavove i vidio sam slike s kim se sastajao od DF-a. Nije toliko naivan da mijenja stranku, ali se trudi da dobije podršku Trojke za tu poziciju. Nije lud da prelazi, ali će se truditi da bude kandidat i dobije podršku Trojke”, kaže.

Dodao je da je loše što na Kongresu nije bilo člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića što je ostavilo prostora da se svi pitaju zbog čega.

“Čovjek koji je dobio 330.000 glasova da se ne pojavi. Nije bilo ni Anera Žuljevića, Irfana Čengića i to nije dobro”.

Pročitajte još

“Ja sam vidio da je Nikšić demantovao da su Bećirović i on posvađani. Da postoje neslaganja kako partija treba da funkcioniše, toga ima. Imao sam kritike i ja na način kadriranja. Dobro je bilo da je došao da kažemo svima svoje stavove”, kaže kako je i on pitao Bećirovića da li su istinite glasine da priprema osnivanje jednog novog političkog pokreta.

“Ja sam pitao Bećirovića i on je u razmišljanju šta uraditi dalje i on mora odlučiti o tome šta želi. Imaju neke opcije koje sam čuo kao i vi, da se napravi novi pokret koji bi postao istinska politička snaga”, kaže Stojanović.

Dodao je kako je potpisao imenovanje nove Vlade FBiH iako se i danas ne slaže sa nekim kadrovskim rješenjima koje su ponudile političke partije. Javno je to rekao i kako kaže njima je to veliki teret kao koalicionim partnerima. Na tu je mislio i na podršku HDZ-a ratnom zločincu Dariju Kordiću, ali i to da on ne može mijenjati stavove Dragana Čovića i da je imenovanje Vlade svakako bolje nego da je ostala prethodna u tehničkom mandatu.

“Ja se i danas ne slažem sa stavovima Vlaisavljević i stavovima o Dariju Kordiću. Njega treba izolovati, a ne rehabilitirati, jer mu ni kazna nije bila dovoljna”, kaže Stojanović i dodaje “to je katastrofa”.

“Nije to podilaženje HDZ-u, nego dođu oni i pitaju za Vojina Mijatovića, zašto je ministar. Oni kažu da biraju najbolje kadrove koje imaju. Svi imaju neke svoje principe. Slažem se da može mnogo bolje i da bi sve moglo biti sinhronizovanije, ali očigledno da razne politike šalju poruke na razne načine i neće biti lako. Ali je ova Vlada bolja bolja u startu od prethodne vlade”, kaže.

Kontinuitet ratnih politika

Dodao je da će to biti borba za civilizacijske norme.

“Jako je bitno kako će ponašati i visoki predstavnik. To je kontinuitet ratnih politika. Mi govorimo o promjenama i da ćemo imati boljitak u smislu žvota, a kako da ja mogu promijenim stav Dragana Čovića. I njemu bi laške bilo pa da prošeta kroz Sarajevo i Ahmiće i da se ogradi od toga”, jasan je Stojanović.

Za 21. juni je najavljena sjednica na kojoj će se glasati za sudije Ustavnog suda FBiH. SDP kaže ostaje i dalje pri tome da prvorangirani bude izabran. U ovom slučaju je to Marin Vukoja koji nema iskustva za tu poziciju.

“Mnogo bi više volio da izaberemo najboljeg mogućeg sudiju, ali neko tijelo mora da nam donese rang listu. Tu se desi da na rang listi bude prvi nosilac koji nema iskustva. Vrlo je upitno, ali se postavlja pitanje kako postaviti prave kriterije u tužilaštvu”, rekao je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Prihvati notifikacije