BiH

Bećirović u Skoplju razgovarao s predstavnicima Bošnjaka Sjeverne Makedonije

 Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tokom boravka u Sjevernoj Makedoniji razgovarao je s predstavnicima Bošnjaka u toj zemlji koji su ga informirali da prema popisu iz 2021. tamo živi 16.000 Bošnjaka.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Navedeno je da Ustav te zemlje Bošnjacima garantira sva manjinska prava, tako da se u školama, gdje postoji objektivna potreba, nastava može organizirati i na bosanskom jeziku, a gdje je manji broj djece koja govore bosanski jezik, izučava se predmet “Jezik i kultura Bošnjaka”.

Također, istaknuto je da Bošnjaci Sjeverne Makedonije Bosnu i Hercegovinu smatraju matičnom domovinom, a da su institucije Bosne i Hercegovine zahvaljujući i njihovom zalaganju proteklih 30 godina intenzivno razvijale ekonomske, kulturne i diplomatske odnose sa Sjevernom Makedonijom.

Bećirović je zahvalio na gostoprimstvu i istakao kako Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre bilateralne odnose sa Sjevernom Makedonijom, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Pozvao je Bošnjake Sjeverne Makedonije da posjećuju Bosnu i Hercegovinu, te da u saradnji sa bosanskohercegovačkim institucijama jačaju saradnju, povjerenje i dobre odnose između dviju zemalja.

– Građani Bosne i Hercegovine koji žive bilo gdje izvan matične domovine, a imaju osjećaj pripadnosti dvjema domovinama, mogu doprinijeti uspostavljanju, razvoju i jačanju veza Bosne i Hercegovine sa mnogim zemljama u svijetu – zaključio je Bećirović.

Domaćini razgovora su bili predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Munir Kolašinac i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije, Dževad Hot, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prihvati notifikacije