Politika

INTERVJU Irfan Čengić za Bosnainfo o kandidaturi za načelnika, bazenima Bentbaša, aktuelnoj politici...

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić (SDP) kandidat je za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu, a u intervjuu za portal Bosnainfo govori o motivima zbog kojih se kandidirao za načelnika, projekte koje planira pokrenuti, ali i šta planira promijeniti u odnosu građanin-načelnik

FOTO: FACEBOOK / IRFAN ČENGIĆ
FOTO: FACEBOOK / IRFAN ČENGIĆ

Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti ukoštac ako vam građani ukažu povjerenje?

– To sam podijelio u tri faze, prva je interventna gdje moram u prvih 100 dana donijeti rebalans i budžet za narednu godinu, Strategiju razvoja grada, zakonitu sistematizaciju, poništiti nezakonite odluke, osnovati javno preduzeće.

Nakon toga ću se posvetiti projektima koje ću završiti ili započeti u roku godinu dana, da napredak bude vidljiv. Ostali dio program je mandatni, to su projekti za koje nam treba vrijeme.

Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji od njih će bit prioritetan?

– U svom programu uopšte nisam govorio o podzidima, krpljenju rupa, rukohvatima, svjetiljkama jer je to kao da aplaudirate poštaru što vam je donio pismo. Jednostavno, to je redovan posao.

Infrasturkturni radovi koje planiram jesu sportsko-rekreacijska zona na preko 40.000 kvadrata, izgradnja stadiona, puta za Barice kako bi pokrenuli radove na tom izletištu, garaža na Trgu Austrije te moguće ispod parkinga Doma Armije kako bi pokušali taj mali parking pretvoriti u Trg i spojiti ga sa Trgom Oslobođenja. Sa Kantonom ćemo raditi na projektima poput žičare ili kosog lifta za Vratnik, nivelacije ceste sa prugom na Obali Kulina bana i slično. Dakle, u planu imamo velike projekte koje neće biti lako realizovati, ali idemo hrabro u to.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Mi imamo veliki problem sa internim migracijama, gdje gubimo veliki broj stanovnika koji odlazi u druge dijelove Sarajeva zbog nedostatka stanogradnje. MZ Moščanica je jedina Mjesna zajednica koja je povećala broj stanovnika u posljednjih 10 godine, dok su sve druge smanjile taj broj. Davat ću podršku odgovornoj stanogradnji kako bi sačuvali stanovništvo u našoj općini.

Kada su u pitanju bazeni Bentbaša, postoji gotov projekt, da li je moguće očekivati skoriju realizaciju?

– Nije baš tačna informacija da postoji gotov projekt. Da bi projekt bio gotov on mora imati sve potrebne saglasnosti i dozvole a prije svega tu mislim na nadležna tijela za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Moj cilj jeste vratiti bazen narodu, ali na tom putu ispoštovati sve procedure. Prije svega moramo znati da je to lokalitet Isa-begove zawije te planiram donijeti regulacioni plan za to područje u skladu sa preporukama nadležnih ustanova. Urediti ostatke tekije u skladu sa pravilima zaštite historijskog naslijeđa, izgraditi zgradu institucija koje bi na neki način čuvale sjećanje na taj lokalitet i šta je sve bilo, a u sklopu tog procesa razmišljati i o rekreacijskim sadržajima, govori za Bosnainfo.

Kako komentarišete dosadašnji način trošenja budžetskih sredstava?

– Ne volim previše da se osvrćem na prošlost. Sve što smo zajedno dobro uradili, ponosan sam. Za one druge stvari imaju sudovi i tužilaštva. Time se oni bave. U mom programu sam jasno naveo da ću provesti sve preporuke revizije i da ću javno objavljivati sve isplate iz budžeta i da će to građani moći pratiti.

Pročitajte još

Šta poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima općine Stari Grad?

– Da je ovo važan trenutak za sve nas i da je sada vrijeme da pokažu hrabrost. Stari Grad je duša Sarajeva i duša Bosne i Hercegovine. Smatram da donosim novu enrergiju i jasan plan. Pozivam ih da svojim učešćem u izborima iskažu svoje stavove te nakon toga kontrolišu lokalnu vlast do narednih izbora.

Šta ćete promijeniti u odnosu građanin-načelnik?

– Mnogo toga, jer sam se tako kao i zastupnik ponašao. Sve ono što sam učio na putovanjima u Zapadnim zemljama sam primjenjivao u Parlamentu i Skupštini, tako će biti kada budem načelnik. Nedavno sam otvorio kancelariju u Ferhadiji koju sam rekao zatvoriti nakon izbora, jer ću tada otvoriti općinu građanima. Apsurd je da građani nisu imali pristup ući u zgradu, a cilj mi je i digitalizacijom približiti općinu ljudima.

Kako komentarišete trenutna dešavanja na političkoj sceni? Smatrate li da Parlament FBiH dobro radi svoj posao?

– Parlament FBiH je kolektivni organ pa je teško davati generalnu ocjenu. Mogu reći da nisam zadovoljan tempom zakazivanja sjednica i važnosti razmatranja tački dnevnog reda. Mnogo je dobrih zakona na čekanju, domovi Parlamenta nemaju ni programe rada, nedostaje sistematičan pristup rukovodstva Parlamenta rješavanju nagomilovanih problema i zakona.

I za kraj, kao građaninu Sarajeva – šta Vam najviše smeta?

– Po prirodi nisam osoba koja gleda šta smeta više, šta može bolje. Smetaju mi neiskorišteni potencijali, objekti, zemljište, atrakcije, ljudski potencijali. Na tome moramo više raditi, poručio je na kraju razgovora za portal Bosnainfo.

Prihvati notifikacije