Magazin

Šef na svakom razgovoru za posao koristi test kafom. Sve se svodi na jednu stvar!

Australac Trent Innes godinama je direktor jedne firme koja se bavi softverima pa je često imao priliku zapošljavati nove ljude.

FOTO: BLOG.REZOOMO.COM
FOTO: BLOG.REZOOMO.COM
Ilustracija

Trik koji je osmislio pomogao mu je u odabiru kandidata, a nije povezan sa znanjem i sposobnošću, već provjerava bi li se osoba uklopila u kolektiv.

“Kad bi neko došao k meni na razgovor za posao, uvijek bih mu pokazao ured i doveo ga do jedne od kuhinja. Nekako bi uvijek iz kuhinje ta osoba izašla s pićem”, otkrio je direktor u svom podcastu, prenosi Your Tango.

Nakon što prihvati piće kandidat se vraća na intervju.

“Kandidat bi pio svoje piće, sve do kraja intervjua. Na kraju razgovora promatrao sam što će učiniti sa svojom šoljicom”, rekao je. Objasnio je da na kraju intervjua jedna stvar o kojoj uvijek razmišlja jest želi li ta osoba odnijeti tu praznu šoljicu u kuhinju ili će je ostaviti.

Odgovor na ovo u potpunosti se temelji na kandidatovim postupcima, koji također uveliko određuju vjeruje li Innes da je ta osoba prava osoba za posao.

“Možete razviti vještine, možete steći znanje i iskustvo, ali sve se zapravo svodi na stav”, objasnio je pa zaključio:

“Stav o kojem govorimo je koncept ‘operi svoju šoljicu kafe’.

Stvarno želite biti sigurni da imate ljude koji imaju pravi osjećaj odgovornosti za svoje postupke, poštovanje prema drugima i timski rad u kolektivu. Jednostavan tekst koji zapravo otkriva dosta.

Prihvati notifikacije