Svijet

Stiže li pakleno ljeto? Stručnjaci otkrili: "Vrlo je izgledno..."

Naučnici predviđaju povratak fenomena El Nino. Hoće li to uzrokovati snažan porast globalnih temperatura i dovesti do neviđenih toplotnih valova?

FOTO: OLEKSANDR SUSHKO/UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: OLEKSANDR SUSHKO/UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Često ljudi za vrijeme hladnih prodora, poput aktuelnog, znaju reći, evo vam sad vašeg globalnog zagrijavanja.

Dunja Mazzocco Drvar pojasnila je na koji način su ekstremne hladnoće povezane s ljudskim uticajem na klimu, odnosno zašto globalno zagrijavanje ne znači da neće biti hladnih prodora.

“Zagrijavanje je jedan globalni trend, ali naravno da su moguća lokalna zahlađenja u takvim okolnostima. Pogotovo zato što uz klimatske promjene ide ekstremizacija vremena, odnosno pojava čestih i naglih promjena vremena”, kazala je za N1 Mazzocco Drvar, direktorica Uprave za klimatske aktivnosti pri MINGOR-u.

Objašnjavajući kako su ekstremi usko vezani uz klimatske promjene, Mazzocco Drvar je dodala:

“Polovi i ekvator se različito zagrijavaju i zbog toga dolazi do narušavanja ravnoteže koju smo imali.”

Milionske štete zbog blage zime

I sezonske prognoze ukazivale su na još jednu u nizu iznadprosječno toplih zima. Koje su to loše strane blage zime?

“Prva i najvažnija posljedica je što nema snježnog pokrivača, a samim time niti dovoljno zaliha vode, koju bismo imali topljenjem snježnog pokrivača u toplijem dijelu godine. Druga stvar, usjevi nisu pokriveni kako bi trebali biti zimi. Tu imamo različite posljedice – neće izumrijeti štetnici koji rade probleme na usjevima, a imamo i štetnike koji neće otići na jug. To nas košta i po nekoliko miliona kuna godišnje. Nadalje, sve će probeharati ranije, a onda kada dođe bilo kakvo zahlađenje, to zna napraviti veliku štetu i onda nema dovoljno voća i povrća”, navela je Mazzocco Drvar.

Mediteran kao žarište

Direktorica Uprave za klimatske aktivnosti otkrila je i da je u planu strožija zaštita mora, što je od izuzetne važnosti jer je upravo Mediteran jedno od žarišta.

Kako stojimo s prilagodbom u poljoprivrednom sektoru, koji se našao na velikom udaru klimatskih promjena?

“Mediteran trpi 20 posto jače posljedice nego ostatak zemlje. Jednostavno postoje područja na Zemlji koja su više i manje ugrožena. Mediteran spada u te koji su jače ugroženi”, rekla je Mazzocco Drvar te dodala da im slijedi borba s dva ekstrema – duže suše i češće poplave.

Povratak fenomena El Nino

Komentirala je i predviđanja naučnika o povratku klimatskog fenomena El Nino.

“Ovo je tek treći put da tri godine zaredom imamo La Ninu, što je suprotan efekt od El Nina, tako da je zaista vrijeme da se vratimo u drugi ekstrem – El Nino. Sljedeća godina ne pokazuje toliko jak El Nino, tek prelazimo u njega, što znači da ćemo imati vjerovatno topliju godinu od ovih dosad. Mislim da bi ona iduća, 2024. godina, mogla biti još toplija. Vrlo je izgledno da opet srušimo temperaturne rekorde.”

Govoreći o klimatskim planovi, rekla je da se naše ambicije poklapaju s ambicijama svih država EU – da do sredine vijeka postanemo klimatski neutralni.

“Bit će to jako teško. Moramo raditi velike promjene u svim sektorima”, zaključila je.

Prihvati notifikacije