Svijet

Stigla tužba Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela za slučaj genocida u Gazi

Južnoafrička Republika je danas podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), tražeći od suda da naloži privremene mjere.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Prijava je podnesena u vezi s kršenjem obaveza Izraela prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u odnosu na Palestince u Pojasu Gaze“, navodi se u saopćenju ICJ-a.

U prijavi se navodi da su djela i propusti Izraela genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

“Ponašanje Izraela, preko njegovih državnih organa, državnih agenata i drugih osoba i entiteta koji djeluju po njegovim uputama ili pod njegovim vodstvom, kontrolom ili utjecajem, u odnosu na Palestince u Gazi, predstavlja kršenje njegovih obaveza prema Konvencija o genocidu“, navodi se u saopćenju.

Južna Afrika je u prijavi optužila Izrael da nije spriječio genocid i da provodi direktan i javni zločin genocida.

“Izrael se uključio, uključuje i rizikuje dalje angažovanje u genocidnim djelima protiv palestinskog naroda u Gazi“, navela je Južnoafrička Republika i tužbi.

Od ICJ-a je zatraženo da ukaže na privremene mjere kako bi se zaštitilo od daljnje, teške i nepopravljive štete pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu i kako bi se osiguralo da Izrael poštuje svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu da ne učestvuje u genocidu, te spriječiti i kazniti genocid.