BiH

Stevandić poručio Vukanoviću: Čekaju ga “topla braća”

Nenad Stevandić, predsjednika entitetske Narodne skupštine Republike Srpske, poručio je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu da će Republika Srpska nadživjeti i njega kao i prethodnike poput Wolfganga Petritscha, Paddyja Ashdowna i Valentina Inzka.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

On je u razgovoru za N1 govorio i o tome šta se htjelo postići u NSRS-u Prijedlogom rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Također, Stevandić je žestoko napao skupštinske kolege Igora Crnadka i Nebojšu Vukanovića iznoseći uvrede na njihov račin, ali i prijetnju da “topla braća” čekaju Vukanovića praveći jasnu aluziju na zatvor.

Šta se može promijeniti ovom rezolucijom?

Mnoge rezolucije NSRS su mijenjale i govorile kakav je spoljnopolitički okvir Bosne i Hercegovine. Rezolucija o vojnoj neutralnosti spriječila je da BiH postane članica NATO-a. Ko god je mislio da ćemo biti neopredjeljeni zbog onog što rade našem narodu na Kosovu… naravno da ćemo reagovati. Mnogi su evropsku fukcioneri počeli kritikovati Kosovo.

Dovoljno je da SAD pročita rezoluciju i ona mijenja svijet. Oni nemaju drugu sliku, a naše je da to pokažemo ili da pojačamo boje na toj slici. Vidjeli smo kakav je eho izazvala ova rezolucija. Ne postoji regionalni medij koji nije prenio ovo vijest. NSRS postiže rezultate.

Da li je ovo bilo “pranje” zbog glasanje BiH u Vijeću Evrope u vezi sa Kosovom, kako kaže Igor Crnadak?

On ne zaslužuje nikakav komentar, on uvijek pokušava unijeti smutnju i podjelu u svesrpsko jedinstvo.

Nebojša Vukanović je imao primjedbu na vaš rad u vezi “tople braće”, da ne dajete prostor političkim protivnicima?

To je netačno, ako pogledate vidjet ćete da su imali najviše prostora. Ako su Vukanović i Crnadak ti koji me kritikuju – ja sam ponosan. Sa ljudima koji imaju loše namjere, koji su lični, pristojan čovjek će reći da to nije normalno ponašanje.

Da li su vaše izjave u skladu sa novim nacrtom zakona u vezi sa uvredama?

Uvreda je ono što oni radu, ja nisam ništa kazao dok nisu počeli dobacivati i ponašati se kao u kafanu. I rekao sam da na taj način rade psihopate. Što se tiče ‘tople braće’, to nema nikakve asocijacije sa gay populacijom. Ja se o tome nikada nisam izjašnjavao i ne želim da donosim sudove o toj vrsti opredjeljenja. ‘Topla braća’ njega (Vukanovića) očekuju.

To zvuči kao neka prijetnja?

On dobro zna da se bavio zaštitom pedofila Željka Adžović. I o tome ćemo kad dođe vrijeme. To nije nikakva prijetnja, to je istina.

Rekli ste da ova situacija na Kosovu prijeti sigurnosti na Balkanu. Ima i rat u Ukrajini. Da li su ova dva regiona povezana?

Postoji pokušaj da se povežu. Mi tražimo mir, ali znamo koliko je teško Srbiji bilo da ne reaguje kada tuku njen narod. To su divovski napori da Srbija sačuva mir, a oni provociraju. Ja sam od onih koji po svaku cijenu žele sačuvati mir. Postoji mnogo faktora u svijetu kojima bi odgovarao sukob.

Da li ste posljednjim posjetama Rusiji dali signal Evropi i Zapadu da ste na strani Moskve?

To je podmetanje. Mi smo neutralni i neopredjeljeni u ukrajinskom sukobu. Ne razgovarao sa vojnim snagama. Ne dozvoljavamo da budemo dio antiruske histerije.

Imate li kontakte sa američkim ambasadorom?

On je bio ovdje, a onda je dogovoreno da obustavimo komunikaciju s njim i britanskim ambasadorom. Republika Srpska ima svoju međunarodnu politiku i dostojanstvo.

RS i dalje ne priznaje Schmidta za visokog predstavnika. Kako ćete se opredijeliti prema komunikeu PIC-a ako bude u vezi državne imovine?

Mi smo se opredijelili prema državnoj imovini – ona je naša, neprikosnovena. Ko god bude pokušao da nam nameće rješenja dobit će odgovor. Što se tiče Schmidta, on ne može pribaviti saglasnost Vijeća sigurnosti. Po meni je propustio šansu da pristojnim ponašanjem barem bude uvažen.

Mediji su prenijeli informaciju da Schmidt priprema zakon po kojem će biti kažnjavani oni koji ne provode njegove odluke?

Imam poruku za njih – mi smo ih sviju nadživjeli. I (Wolfgang) Petritsch, i Paddy (Ashdown), i (Valentin) Inzko… svi su oni prošlost, a RS je budućnost.

Prihvati notifikacije