Politika

Stevandić: Ono što je uradio Milanović je neprimjereno

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić danas je u programu N1 komentarisao aktuelnu situaciju u jeku posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi, odnosima Milanovića i Dodika, te ostalim temama.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Posjeta Milanovića Derventi i burne reakcije iz RS?

“Mi smo svi slobodni ljudi i nisam primjetio da je Dodik izrekao bilo šta što odobrava postupke Milanovića, nego je vjerovatno sa drugačije pozicije dao svoj komentar. Niko u RS nije odobrio te postupke, sad koja je intonacija glasa mog ili nekog drugog, to je manje važno. Mi smo svi poslali vrlo pristojnu i diplomatsku poruku koja govori o tome da je prilično neprimjerno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile“, kazao je Stevandić i dodao:

“Ali uredu, bilo je svašta na svim stranama, naše je da kažemo šta mislimo. Ovo nije izražaj zahvalnosti gospodina Milanovića, ali on je poznat kao “reality predsjednik”, i on ima prilično nepredviđene reakcije i veoma često se obračunava sa svojim vlastima u Hrvatskoj“.

Stevandić je ponovio kako smatra da je riječ o neprimjerenom potezu.

“Mislim da je to neprimjereno, kada uporedimo to sa zabranom Vučiću da posjeti stratišta u Jasenovcu, a da se ovdje dođe slobodno u mjesta gdje je nesumnjivo ko je žrtva. Neprimjereno je i svi smo dali svoj stav, nije bitno ko je rekao nešto jače ili blaže“.

Dodik i stavovi predma hrvatskim predstavnicima? Koja je korist za RS?

“Riječ je o političkom pragmatizmu, Hrvati kao najmalobrojniji narod su bili prvi na udaru i njima evidentno pomaže Schmidt. On sada radi u njihovu korist. Kada Bošnjaci pokušaju da dignu “hajku” oko toga da je to nepošteno, onda Schmidt učini nešto loše za Srbe pa na taj način učini nešto za Bošnjake. Takva je BiH“, poručio je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

“Svi smo za to da se ospori odlagalište nuklearnog otpada i ne vidim da imamo tu međusobnih razmirica. Tu smo jedinstveni“, kazao je Stevandić.

Prihvati notifikacije