Politika

Stevandić: Schmidtov kartel inkriminiše izabrane ljude u RS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da RSu punom smislu i uprkos velikim pritiscima institucionalno funkcioniše, poštuje dejtonski Ustav i djeluje potpuno nesalomivo.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Stevandić je rekao novinarima da RS uvijek reaguje zakonski i u odnosu na ono što nelegitimno i nelegalno rade Kristijan Šmit, stranci i političko Sarajevo.

“Bitno je da ne postoji nijedan faktor nestabilnosti unutar Srpske i da oni koji su to pripremali i upotrebom opozicije, te pokušajem izazivanja fiskalne nestabilnosti, doživjeli poraz”, rekao je Stevandić nakon razgovora predsjednika Srpske Milorada Dodika u Banjaluci sa predstavnicima institucija Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

Stevandić je ponovio da je na ovom planu i dalje problematično djelovanje samozvanog i nelegalnog visokog predstavnika Schmidta, te njegov pokušaj da svojim aktima, uz podršku političkog Sarajeva i nekih političkih i nepravnih “kartela”, inkriminiše izabrane ljude Srpske.

“Sve što je nelegalno ne može proizvesti legalne akte. Zato optužnica protiv Milorada Dodika i drugih nije pravna i ne počiva na legalitetu i legitimitetu”, rekao je Stevandić.

Kada je riječ o imovini Srpske, Stevandić je rekao da o tome nema razgovora jer je “naša imovina naša”.

“Mi smo sistematično i ozbiljno pokazali da i u pogledu imovine i svakog drugog pitanja da je politika navedenih kartela nesprovodiva u Srpskoj i da ona u ovom momentu više ugrožava BiH i uništava temelje na kojima ona postoji i funkcioniše”, naveo je Stevandić.

On je dodao da bi BiH trebalo da funkcioniše na saglasnosti tri konstitutvna naroda i dva entiteta.

“Ta loša politika sada razara BiH, a Srpska je u svemu tome pokazala nesalomivost”, rekao je Stevandić.