Politika

Stevandić: Pitanje imovine je riješeno

"Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić djeluju neustavno i ne mogu se baviti pitanjem imovine, jer to nije njihova nadležnost", istakao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

“U Ustavu BiH ne postoji nijedna odredba koja se odnosi na imovinu”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare.

Istakao da je se tim pitanjem ne mogu baviti ni OHR, ni ambasade, kao ni Predsjedništvo BiH.

“Naprimjer, Predsjedništvo može kreirati budžet, ali ne može zakone. Mi ćemo to i dokazati u Skupštini. Bećirović i Komšić posegli su za stvarima koje nisu u njihovoj nadležnosti”, istakao je Stevandić, javlja N1.

Naveo je da pitanje imovine za Republiku Srpsku završeno.

“I onaj ko otvara to pitanje djeluje neustavno i ruši Ustav. Bećirović i Komšić koriste ratnu retoriku. Mi ne damo RS i branićemo je”, poručio je Stevandić.

Naglasio je da se mora riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i OHR-a.

Istakao je da je NSRS spreman da potvrdi sva prava Srba u BiH, uključujući i ono na samoopredjeljenje.

“Skupština će opstati kao najviše zakonodavno tijelo. Nastupaćemo čvrsto i odgovorno u zaštiti RS i u skladu sa međunarodnim konvencijama. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ugnjetavanje RS i Srba”, rekao je Stevandić.

On je istakao da će obrazovanje RS ostati u njenoj nadležnosti, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH koja poništava i osporava brojne odredbe Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma, pa i Agenciju za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

Prihvati notifikacije