Politika

Šta piše u Dodikovom prijedlogu sporazuma o punom suverenitetu BiH

"BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma..."

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Mostaru, tokom sastanka koalicije na državnom nivou, predstavio sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine koji su trebali potpisati on, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Sporazum nije potpisan, a RTRS je objavio tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Pod prvom tačkom se navodi da je Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao državotvornih entiteta.

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

“BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što uključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa”, piše pod tačkom tri.

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

“Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava”, piše u nepotpisanom sporazumu.

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

“Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacija BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Prihvati notifikacije