Politika

Špirić: Mislim da je najracionalniji bio naš pristup, a da smo mi u Kolegiju bili u pravu...

Jedinstven stav Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bio je da prijedlozi izmjena i dopuna zakona o akcizama i PDV-u budu proslijeđeni na razmatranje Vijeću ministara BiH radi uvida šta znače sa stanovišta stabilnosti entitetskih i državnog budžeta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

To je novinarima izjavio Nikola Špirić nakon što je Kolegij „skinuo“ iz predloženog dnevnog reda današnje sjednice Doma izvještaje o izmjenama zakona o akcizama i porezu, koji su prošli sva potrebna usaglašavanja i usvajanja osim danas u Domu naroda.

S obzirom na to da je budžet Republike Srpske usvojen krajem prošle godine i da je usvojen budžet Federacije BiH, a da se očekuje usvajanje i budžeta Bosne i Hercegovine u narednim danima, on smatra da je sasvim logično da nova vlast, nova parlamentarna većina, novi saziv vlada i Vijeća ministara idu s računicom da li će to što se namjerava i što je usaglašeno ugroziti finansijsku stabilnost entiteta, kantona i Bosne i Hercegovine. Mislim da je najracionalniji bio naš pristup, a da smo mi u Kolegiju bili u pravu, potvrdilo je i glasanje u Domu naroda. I ne samo navedeni zakoni već i svi drugi koji su ponekad bili dio predizborne kampanje stranaka nekadašnje opozicije a sada vlasti. Mislim da je sasvim logično da čujemo odgovor jer ono što znam, a znate i vi, izmjene i dopune Zakona o PDV-u, rok tog zakona je do 31. 12. 2022., pa šta bismo dobili da smo usvojili danas zakon čiji rok je istekao – kazao je Špirić.

Pojedinačne akcije poslanika, mada nesporno legitimne, ponekad dovode u apsurdnu situaciju, rekao je također.

Niko ne odustaje od teme da Vijeće ministara, u skladu s Ustavom i zakonom, konsultujući Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i Fiskalno vijeće, predoči svoj stav, zaključio je Špirić čije je mišljenje da stav Vijeća uslijediti vrlo brzo, pa će biti jasno na koji način će navedeni zakoni biti okončani.