Politika

Špirić: Mislim da je najracionalniji bio naš pristup, a da smo mi u Kolegiju bili u pravu...

Jedinstven stav Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bio je da prijedlozi izmjena i dopuna zakona o akcizama i PDV-u budu proslijeđeni na razmatranje Vijeću ministara BiH radi uvida šta znače sa stanovišta stabilnosti entitetskih i državnog budžeta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

To je novinarima izjavio Nikola Špirić nakon što je Kolegij „skinuo“ iz predloženog dnevnog reda današnje sjednice Doma izvještaje o izmjenama zakona o akcizama i porezu, koji su prošli sva potrebna usaglašavanja i usvajanja osim danas u Domu naroda.

S obzirom na to da je budžet Republike Srpske usvojen krajem prošle godine i da je usvojen budžet Federacije BiH, a da se očekuje usvajanje i budžeta Bosne i Hercegovine u narednim danima, on smatra da je sasvim logično da nova vlast, nova parlamentarna većina, novi saziv vlada i Vijeća ministara idu s računicom da li će to što se namjerava i što je usaglašeno ugroziti finansijsku stabilnost entiteta, kantona i Bosne i Hercegovine. Mislim da je najracionalniji bio naš pristup, a da smo mi u Kolegiju bili u pravu, potvrdilo je i glasanje u Domu naroda. I ne samo navedeni zakoni već i svi drugi koji su ponekad bili dio predizborne kampanje stranaka nekadašnje opozicije a sada vlasti. Mislim da je sasvim logično da čujemo odgovor jer ono što znam, a znate i vi, izmjene i dopune Zakona o PDV-u, rok tog zakona je do 31. 12. 2022., pa šta bismo dobili da smo usvojili danas zakon čiji rok je istekao – kazao je Špirić.

Pojedinačne akcije poslanika, mada nesporno legitimne, ponekad dovode u apsurdnu situaciju, rekao je također.

Niko ne odustaje od teme da Vijeće ministara, u skladu s Ustavom i zakonom, konsultujući Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i Fiskalno vijeće, predoči svoj stav, zaključio je Špirić čije je mišljenje da stav Vijeća uslijediti vrlo brzo, pa će biti jasno na koji način će navedeni zakoni biti okončani.

Prihvati notifikacije